Gå till innehållet

Årets första tranor har landat vid Hornborgasjön

Trana. Foto: Zsombor Károlyi

Den sista februari vid 17.30-tiden landade årets första trana vid Hornborgasjöns södra ände. Det rapporterar Hornborgasjöns fältstation. Dagen efter, den 1 mars, fanns sju tranor på plats.

– De stora antalen dröjer nog ännu en tid, men detta är likväl ett trevligt vårtecken! skriver stationen i en uppdatering.

Sju tranor på Trandansen 1 mars 2017. Foto: Kent-Ove Hvass

LÄS ÄVEN: • Bildreportage från 18 800 tranor vid Hornborgasjön

Den 28 februari är ett tidigt datum för årets första trana. Förutom en rekordtrana den 3 januari i fjol så är årets trana den tidigaste åtminstone sedan 2010.

Bästa tiden att åka till Hornborgasjön för att uppleva mängder med tranor är annars först i månadsskiftet mars/april om det inte är väldigt dåligt väder. Rekordet på 26 500 tranor är från den 3 april 2012 och det är i början av april som antalet brukar vara runt 20 000 enligt länsstyrelsens statistik.

Tranornas ankomst i stora antal sammanfaller också med årets nya Tranfestival 1-9 april kl 10-16 och vid Trandansen intill Hornborgasjön är det Tranans helg 1-2 april.

LÄS ÄVEN: • Besöksrekord vid Hornborgasjön och tranrekord vid Pulken

Bor du längre söderut är Pulken vid Kristianstad ett alternativ för att uppleva tranor. Den 29 mars 2016 tangerades tranrekordet när 8600 tranor räknades in. Rekordet är från samma dag 2015.

Källa: Hornborgasjöns fältstation

Mer att läsa