Gå till innehållet

Är solpaneler ett hot mot fåglar?

Så här ser Nevada Solar One ut på avstånd. Foto: e pants/Flickr/Creative Commons License

Så här ser Nevada Solar One ut på avstånd. Lurar det fåglar att det är en insjö? Foto: e pants/Flickr/Creative Commons License

Det är redan belagt att stora solpaneler i amerikanska öknar utgör ett hot mot sköldpaddor, men nu har det även rapporterats att de kan orsaka dödsfall bland fåglar.

Det märkliga är bara att många av de runt 40 fåglar som hittats döda eller skadade i närheten av två stora solpaneler i Kalifornien sedan i mars är vattenlevande arter som hägrar, buffelhuvud, lommar och den nationellt hotade kustrallen. Dessa arter lever inte i närheten av öknar och den exakta orsaken till att de hittats döda i området är oklar.

Enligt miljöjournalisten Chris Clarke är en möjlig förklaring att solpanelerna påminner om vatten på avstånd och att passerande fåglar landar i närheten, men sedan inte orkar ta sig vidare. Ökenområden är kända för att vara påfrestande för fåglar, men det bör påpekas att ingen forskning ännu gjorts kring dessa dödsfall.

Det spekuleras också i att det är ett stort mörkertal eftersom områdets prärievargar troligen uppskattar att fånga utmattade fåglar och därmed kanske rensar platsen från en del av de fåglar som förolyckats.

Källa och lista på fåglar som dödats eller skadats: KCet

 

Mer att läsa