Gå till innehållet

Ännu ett stort fjälluggleår på gång i Nordamerika

– Det här kan bli ännu en spännande vinter i östra Nordamerika, skrev Project Snowstorm i förra veckan och sedan dess har fler rapporter kommit in. Det ser ut att kunna bli gott om fjällugglor i sommar i Nordamerika och om det blir i klass med den senaste toppen 2013 så kan det även hittas fjällugglor i Europa.

När det var som bäst för fjällugglorna i Nordamerika 2013 sågs de så långt söderut som i New York och i delstater där det normalt ses ett tiotal räknades det till runt 400 fjällugglor. Nu finns det återigen tecken på att samma områden i norr har haft gott om fjällugglor.

LÄS ÄVEN: • Fjälluggla på besök i svensk stad

Det är fortfarande mycket som är oklart om hur fjällugglorna flyttar, men det finns flera tecken på att de är på väg söderut i stora antal i år igen. Precis som 2013 verkar det ha varit riktigt bra lämmelår på sina håll i norra Nordamerika och det gör att fjällugglorna kan få väldigt många ungar. Dessutom har det redan setts fler ugglor längre söderut än under rekordåret 2013 enligt fågelföreningen Audubon.

Även The Owl Foundation menar att det ser ut att bli ännu ett rikt fjälluggleår i Nordamerika.

De ugglor som kommer långt söderut är förvisso i helt nya livsmiljöer, men de är bra på att anpassa sig. De har setts slå sig ner i områden med mycket gnagare och de har visat sig vara tuffa motståndare för den lokala faunan och har både setts ta en blå kärrhök (se bilder här) och jagat bort gamar från ett valkadaver.

LÄS ÄVEN: • Bra häckningsår för fjällugglan i Norden 2015

Om det blir ännu ett bra fjälluggleår i Nordamerika är det inte otänkbart att det även ger ett inflöde till Europa. Vintern 2013/2014 sågs minst en fjälluggla åka båt(!) till Holland där det sågs minst tre fjällugglor. Även Danmark fick uppleva en fjälluggla den vinternDet hittades även en fjälluggla i Ipswich i Storbritannien.

Källor: Audubon, Project Snowstorm och The Owl Foundation

Mer att läsa