Gå till innehållet

Ännu ett enormt vildsvinsstaket byggs – trots tveksam effekt

Vildsvin. Foto: Erik Hansson

Grisköttindustrin är oroliga för att den afrikanska svinpesten ska sprida sig till stallarna där deras grisar hålls. Vildsvin pekas ut som en stor smittorisk, trots att forskning visar att kopplingen är svag.

Runt om i Europa pågår en kamp mot vildsvin. Anledningen är på de flesta håll att de anses hota grisköttsindustrin. I Danmark har man byggt ett långt stängsel mot Tyskland och infört intensiv jakt, i Norge höjs röster för att arten helt ska utrotas och även Polen har inlett en ”massaker” på hundratusentals vildsvin.

Den senaste insatsen mot vildsvinen är att det ska byggas ett gränsstraket på flera hundra kilometer mellan Polen och Tyskland. Tyskland är en av världens största exportörer av fläsk.

WWF Tyskland är inte imponerade av insatsen. De kallar den dyr, anser att fördelarna är tveksamma, den rättsliga grunden är kontroversiell och att effekterna på andra djurarter är potentiellt förödande. De hänvisar också till studier som visar att afrikanska svininfluensan framför allt sprids av människor, via förorenade föremål, kläder och mat.

– Helt bortsett från detta är vildsvin mycket kapabla att gräva under staketet eller att skapa möjligheter för sig själva att glida igenom. För andra djurarter är dock staketet en farlig barriär. Stora djur som kronhjortar kan skadas och för flyttande djur som visent och älg representerar staketet ett starkt, om inte oöverstigligt, hinder, skriver WWF Tyskland.

Vid det dansk-tyska staketet har flera andra djur skadat sig och dött när de fastnat och när det blev en stor översvämning i nationalparken Lower Oder Valley National Park i Tyskland kunde övervakningskameror visa hur stängslet stoppade djuren från att fly. Det finns filmsekvenser på hur de hoppar mot staketet och till och med fastnar i det i panik när de försöker fly undan översvämningen, rapporterar WWF Tyskland.

Det är inte bara naturorganisationer som är kritiska mot stängslet. Forskare som följt vildsvin i Polen under två års tid kunde inte hitta någon koppling mellan vildsvinens rörelsemönster och spridningen av svinpest.

Läs även:
Flugor kan smitta grisar med svinpest
Danmark fortsätter utrota vildsvin för att skydda köttindustrin
Ingen pestkontroll av döda vildsvin i Danmark – ”vill inte veta”
Danmarks ”vildsvinsstängsel” längs tyska gränsen släpper igenom vildsvin

Källor: WWF Tyskland och National Library of Medicine

Mer att läsa