Gå till innehållet

Allt fler unga vandrar i de svenska fjällen

Fjällvandring och tältning vid Fulufjällets nationalpark. Foto: Johannes Rydström 

Det blir allt mer populärt att vandra i svenska fjällen och den största ökningen står unga fjällvandrare i åldern 18-30 år för. Nästan alla fjällföretag har märkt av en uppåtgående besöksstatistik de senaste fem åren och en av de främsta anledningarna är ett ökat intresse för den svenska vildmarksupplevelsen. Detta enligt en enkätundersökning som Fjällsäkerhetsrådet låtit göra.

– Det är glädjande att nya grupper lockas av fjällvandring. De unga fjällbesökarna skiljer sig från den genomsnittliga fjällbesökaren eftersom unga i större utsträckning väljer att tälta istället för att bo på hotell eller på fjällstation säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Förutom unga har även antalet pensionärer och barnfamiljer ökat enligt de som svarat på enkäten. Hela åtta av tio fjälldestinationer och fjällstationer ser ut att få ökat antal besökare i år, jämfört med förra sommarsäsongen. Totalt räknar man med att ungefär 700 000 besökare från Sverige och andra länder besöker fjällen i sommar.

LÄS ÄVEN: • Fjällvandrare får betala 30 000 kronor för helikopterskjuts

De aktiviteter som ökar mest är framför allt cykling på leder eller stigar, löpning och vandring i form av dagsturer.

Ungefär hälften av de som svarat menar att det blir allt fler ovana besökare och att säkerhetsmedvetenheten minskat. Det överlägset vanligaste misstaget är att underskatta hur snabbt vädret kan förändras, men även att överskatta mobiltäckningen och den egna konditionen är relativt vanligt.

LÄS ÄVEN: • Underskatta inte fjällen – var förberedd inför fjällvandringen

– Fjällen är en fantastisk miljö men vädret är inte alltid lika vackert som det kan se ut i sociala medier och i resetidningarna. Många har stor fjällvana men resultaten från vår undersökning visar att antalet besökare som behöver förbereda sig bättre ökar, säger Per-Olov Wikberg.

Drygt trettio fjälldestinationer och fjällstationer deltog i enkäten som genomfördes i juni.

Vad bör man då tänka på inför sin fjällvandring under sommaren?
Fjällsäkerhetsrådet har en lista med tips som är vettiga att följa:
1. Ha med rätt utrustning
Kläder i flera skikt som skyddar mot vind, regn och snö, matsäck, värmande ombyteskläder, kniv, tändstickor, ljus, skavsårsplåster, regnkläder, keps, karta och kompass (läs hur dessa används på Fjällsäkerhetsrådets webbplats). Tänk på att GPS eller mobiltelefon inte alltid fungerar i fjällen och att de kan laddas ur snabbt när det är kallt. Ska du övernatta i stugor eller tält krävs ännu mer utrustning. Förbered dig så gott det går på det oförutsedda.

2. Meddela färdväg och beräknad återkomst
Så att någon närstående vet när ni borde komma hem och kan slå larm om ni inte hör av er.

3. Anpassa fjällturen efter vädret
Vädret kan snabbt slå om i fjällen. Håll koll på väderprognoser och respektera utfärdade varningar.

4. Följ markerade leder
De markerade lederna i fjällen gör det enklare att hitta, är säkrare och har avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. Rådfråga erfarna människor
Ta kontakt med kunniga människor  som kan ge information om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Exempelvis de lokala fjällsäkerhetskommittéerna.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Mer att läsa