Gå till innehållet

Underskatta inte fjällen – var förberedd inför fjällvandringen

Fjällräddningen gör allt fler utryckningar och i år ser antalet ut att fördubblas i Norrbotten. Några av de största anledningarna är att folk inte är tillräckligt förberedda, packar för lätt och underskattar fjällen.

Alla som vistats i fjällen när plötsligt en tät dimma drar in som gör det nästan omöjligt att orientera sig vet att det gäller att ha respekt för fjällvärlden.

Den statliga fjällräddningen i Sverige består av fyra heltidsanställda poliser och 400 fjällräddare som bor i närheten av fjällkedjan och som kan ringas in vid behov. De senaste åren har de gjort 250 utryckningar per år och en typisk insats är att undsätta blöta, frusna och hungriga vandrare som inte kan ta sig ner igen på egen hand och som därför behöver undsättas med helikopter.

LÄS ÄVEN: • Rekordmånga fjällräddningar – delvis på grund av lathet och nya larm

I Norrbotten ser antalet insatser ut att ha fördubblats i år jämfört med tidigare år. Stefan Källström hos polisen i Norrbotten säger till Ekot att det beror på ökad turism och att många är väldigt dåligt förberedd för att vistas i fjällen.

– Ska man ut till fjälls så tar man en medveten risk det ska man ha klart för sig. Studera det område du ska ut i. Se till att vara rätt utrustad, se till så att du har någon form av orienteringshjälpmedel med dig. Ta med så att du klarar ett eller några extra dygn på fjället. Lämna färdmeddelande, var ska du åka, varifrån och när beräknas du komma fram, säger fjällräddningssamordnaren Stefan Källström hos polisen i Norrbotten till Ekot.

Bilderna i den här artikeln är tagna på samma område vid olika väder. Foto: Erik Hansson

Enligt Mojo Andersson, föreståndare på fjällstationen i Hemavan, som intervjuas i P4 Västerbotten, finns det också nu en trend att ta med sig så lite packning som möjligt. Då ökar också riskerna om olyckan är framme, även om det är en liten olycka som att vricka foten. Risken att inte kunna ta sig tillbaka och att bli nedkyld på fjället ökar utan rätt utrustning och utan ombyteskläder.

Vad bör man då tänka på inför sin fjällvandring under sommaren?
Fjällsäkerhetsrådet har en lista med tips som är vettiga att följa:

1. Ha med rätt utrustning
Kläder i flera skikt som skyddar mot vind, regn och snö, matsäck, värmande ombyteskläder, kniv, tändstickor, ljus, skavsårsplåster, regnkläder, keps, karta och kompass (läs hur dessa används på Fjällsäkerhetsrådets webbplats). Tänk på att GPS eller mobiltelefon inte alltid fungerar i fjällen och att de kan laddas ur snabbt när det är kallt. Ska du övernatta i stugor eller tält krävs ännu mer utrustning. Förbered dig så gott det går på det oförutsedda.

2. Meddela färdväg och beräknad återkomst
Så att någon närstående vet när ni borde komma hem och kan slå larm om ni inte hör av er.

3. Anpassa fjällturen efter vädret
Vädret kan snabbt slå om i fjällen. Håll koll på väderprognoser och respektera utfärdade varningar.

4. Följ markerade leder
De markerade lederna i fjällen gör det enklare att hitta, är säkrare och har avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Tänk på att röda röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. Rådfråga erfarna människor
Ta kontakt med kunniga människor  som kan ge information om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Exempelvis de lokala fjällsäkerhetskommittéerna.

Läs även

• Rekord för fjällstationsövernattningar och allt fler unga fjällvandrar
Guidebok till fjällturer i lättvandrat område
Allt fler fjällvandrare oförberedda på väderomslag
Allt fler unga vandrar i de svenska fjällen

Källor: Fjällsäkerhetsrådet, Ekot, P4 Västerbotten

Mer att läsa