Gå till innehållet

Allt fler tävlingar i massrovdjursjakt

Det blir allt vanligare med stora jakttävlingar där det gäller att skjuta så många och så stora rovdjur som möjligt i USA. Med prissummor på upp till en halv miljon kronor lockas många jägare till att delta i tävlingarna som riskerar att rubba balansen i ekosystemen.

Vi skrev om fenomenet med massjakt på rovdjur i december. Sedan dess har rovdjursjakt-tävlingar förbjudits i Kalifornien, men i andra stater i USA är det fortfarande lagligt och intresset ökar. Bara i år har ungefär 50 tävlingar genomförts i 21 stater enligt sidan Coyotecontest.com.

I “West Texas Big Bobcat Contest” fick nyligen tävlingsvinnarna dela på över en halv miljon kronor. Bland de vinnande lagen hittar vi ett som lyckats skjuta 63 grårävar, ett som sköt åtta rödlodjur och ett annat som dödade 32 prärievargar. När den startade 2008 lockade tävlingen bara 19 lag, nu i februari deltog 380 lag som alla betalar över 1500 kronor per person i anmälningsavgift. Bara i år har denna tävling skjutit 46 rödlodjur uppdelat på två tävlingar.

Även om intresset för tävlingarna ökar så blir det också allt vanligare med protester och det har ordnats fler demonstrationer runt USA. Till “Predator Hunting Contest and Fur Rendezvous” i Idaho dök 125 jägare upp (bland annat barn i 9-10-årsåldern), men myndigheterna fick ta emot 50 000 protester från folk som lyckades stoppa att allmän mark användes till jakttävlingen.

Förutom i Kalifornien går det dock långsamt med att lagstifta bort dessa jakttävlingar.

Källa: Mother Jones och Newsweek

Mer att läsa