Gå till innehållet

Fågelsång jorden runt i åtta timmars direktsändning i P1

Får vi höra gärdsmygens sång under Fågelsångsnatten? Foto: Erik Hansson

“Dawn Chorus” är ett radioprojekt om hela världens fågelsång som sänts på Irland i över 20 år. Det har vunnit flera internationella radiopriser och har de senaste åren växt sig allt större. Nu kommer det till Sverige.

”Dawn Chorus” har blivit något av ett fenomen på Irland. I 20 år har Derek Mooney varje vår sänt radio om fågelsång till de irländska radiolyssnarna. 2016 inleddes ett internationellt samarbete med andra radiostationer i projektet ”European Dawn Chorus” (läs mer i vår artikel “Fåglarnas morgonkör – internationellt radiosamarbete mellan tolv länder) och sedan dess har projektet både växt och belönats med internationella radiopriser.

– Ljudväggen som miljontals fåglar producerar rör sig som en stor våg över jorden, precis som den gjort utan att misslyckas under miljontals år, medan vår planet roterar och gryningen rör sig västerut. Det ger oss en förvånansvärd inblick i hur vår värld fungerar och i naturens mångfald, skrev irländska stationen RTE på sin webbplats.

2020 är över 20 länder med i projektet och för första gången kommer nu “Dawn Chorus” till Sverige i och med en storsatsning från Naturmorgon. De kommer direktsända åtta timmar om fågelsång den 3 maj 2020.

Projektet går ut på att vi får följa gryningens fågelsång världen över i takt med att gryningen når olika delar av jordklotet. Sveriges Radios sändning börjar i Australien vid midnatt svensk tid och fortsätter sedan västerut tills sändningen är framme i Sverige.

– Det kommer att bli mäktigt att få höra hur gryningen vandrar över kontinenterna. Och hur fåglarna här i Sverige vaknar, först längst upp i nordost och sen längre och längre söderut allteftersom morgontimmarna går, säger Fågelsångsnattens programledare Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall.

Det utlovas en natt fylld av världens fågelsång, “fågelprat, fågelkärlek och fågelkunskap”. Från Sverige sänder programledarna från vårfåglarnas ankomst i Bottenviken, ett orrspel i Dalarna, Hornborgasjön i Västergötland, en småländsk lövskog och bland strandfåglar vid Skanör i Skåne.

Fågelsångsnatten sänds den 3 maj från 00.03 till 08.00. Här är programmets hålltider:
00.03-01.00: Sändningen inleds från Småland och kollar läget med några av reportrarna runt om i Sverige.
01.00-06.00: Fågelsång jorden runt och Sverige runt. Fågelsångsnatten följer den internationella sändningen, lyssnar in fåglarna i Sverige och återkommer regelbundet till reportrar och fågelexperter runt om i landet.
06.00-07.00: Fågelsång nonstop från över 20 olika länder runt om i världen. Presenteras av Derek Mooney från irländska RTÉ som håller i den internationella sändningen.
07.00-08.00: Tillbaka till Småland för att tillsammans med lyssnarna och reportrarna runt om i Sverige möta den nya dagen – samtidigt som fågelsången sakta börjar avta.

Läs även:
Fåglarnas morgonkör – internationellt radiosamarbete mellan tolv länder
Fågelläten och fågelsång i Sverige
Naturfilm: Andris Fågelviskaren – en mästare på att härma fåglar
• Född blind – nu samlar han på naturljud från hela världen och drömmer om Sverige

Källa: Sveriges Radio

Mer att läsa