Gå till innehållet

80-åringen som byggt 30 000 bostäder till tornseglare

Tornseglare. Foto: Zsombor Károlyi

När John Stimpson gick i pension började han bygga fågelholkar och andra bon åt djur. 13 år senare har han troligen gett hem åt ungefär 15 000 tornseglare.

Läs även:Så hjälper du den hotade tornseglaren med bostad

När han nyligen fyllde 80 år kunde John Stimpson fira att han nått sitt mål om att bygga 30 000 bostäder åt tornseglare. Ungefär hälften av dem beräknas vara bebodda. Siffrorna kan vara svåra att greppa, men det innebär att han på 13 år i snitt gjort över 40 holkar i veckan. En bra dag producerade han 30 stycken.

Han säljer dem för självkostnadspris (20 pund), bland annat via projektet Swift Conservation som jobbar för att förbättra situationen för Storbritanniens tornseglare. Precis som i Sverige går det nämligen dåligt för tornseglarna i Storbritannien. På 22 år har de minskat i antal med hela 57 procent.

– Jag får så mycket njutning av naturen. Att bygga holkar är ett sätt för mig att ge tillbaka, säger han till Birdguides.

Som om inte 30 000 tornseglarholkar vore nog har han dessutom hunnit göra hundratals holkar åt tornugglor, mesfåglar och igelkottar.

Källa: Birdguides

Mer att läsa