Gå till innehållet

60% färre hakremspingviner sedan 1970-talet

Ekosystemen i Södra ishavet har förändrats i grunden de senaste 50 åren. Det är forskarnas slutsatser efter att ha undersökt hakremspingviner i Antarktis och upptäckt att en del kolonier minskat med hela 77 procent sedan 1971.

På den senaste räkningen 1971 hittade forskarna 122 500 par hakremspingviner. När inventeringen gjordes om knappt 50 år senare var antalet bara 52 786 par – en minskning på nästan 60 procent. Vissa kolonier har minskat med hela 77 procent.

– Sådana här betydande nedgångar tyder på att ekosystemet i Södra ishavet förändrats i grunden de senaste 50 åren, och att dessa förändringar får effekter långt upp i näringskedjan. Även om flera samverkande faktorer kan spela en roll i minskningen av hakremspingviner, så pekar allt på att klimatförändringar är orsaken bakom, säger Heather J. Lynch, professor i ekologi och evolution vid Stony Brook University, och forskningsledare på expeditionen.

Forskningsteamet jobbar oberoende, men har rest med Greenpeaces expedition i Antarktis. Greenpeace jobbar bland annat med att få världens regeringar att enas kring frågan att 30 procent av våra hav måste skyddas. Nu har organisationen även placerat ut isskulpturer av pingviner i flera europeiska städer för att påminna om allvaret i situationen.

– En värld med färre pingviner är en sorgligare värld. När djurlivet behöver kämpa för sin överlevnad på detta sätt blir det tydligt att vi behöver fler skyddade områden som är fria från all skadlig mänsklig påverkan, inte bara här i Antarktis utan över alla världens hav. Just nu finns det en unik möjlighet att göra det genom att få till ett nytt starkt globalt havsavtal i FN. Ett avtal som kan bana väg för att minst 30% av våra världshav skyddas från mänsklig aktivitet. Där har även Sverige och vår utrikesminister Ann Linde ett stort ansvar, säger Frida Bengtsson, som leder Greenpeaces internationella expedition till Antarktis.

Läs även:
Varje grads uppvärmning slår hårt mot kejsarpingvinerna
Katastrofal utveckling för pingviner – krav på skyddat område
Klimatförändringar stort hot mot Antarktis pingviner

Källa: Greenpeace

Mer att läsa