Gå till innehållet

Katastrofal utveckling för pingviner – krav på skyddat område

I en koloni med ungefär 40 000 adéliepingviner i Antarktis dog alla ungar av svält utom två stycken i år. Det är andra gången på fyra år som en sådan katastrofal händelse inträffar i kolonin och nu höjs krav på att det skapas ett marint reservat i området, rapporterar The Guardian.

Franska forskare som inventerat pingvinerna i Antarktis upptäckte att tusentals pingvinungar svultit ihjäl och mängder av ägg var inte ens kläckta i området som kallas Adélieland. Under de senaste 50 åren har en liknande händelse bara inträffat en gång. Det var 2013 och då överlevde inte en enda unge.

– Att pingviner svälter ihjäl är ett tecken på att något är väldigt fel i Antarktis, säger John Sauven, chef på Greenpeace.

Forskarna menar att det finns en koppling till klimatförändringarna. Det har regnat rekordmycket vilket har lett till att ungarna har svårt att hålla värmen och dessutom täcks området av mer is än någonsin tidigare så att pingvinerna tvingas ta sig 10 mil extra långt för att få tag på mat.

Det är framför allt två faktorer som drabbar pingvinerna i ett varmare klimat – förändringar i häckningsområdet på land och tillgången till föda i haven. När vattentemperaturen stiger kan fisken flytta sig till andra områden och bli svåråtkomlig för adéliepingvinerna. Varmare temperaturer på land gör att risken för vattenpölar i häckningsområdena ökar och det klarar inte pingvinernas ägg av och nykläckta ungar utan vattentäta fjäderdräkter riskerar att frysa ihjäl om de blir våta.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar stort hot mot Antarktis pingviner

Extra mycket is kanske inte låter som något en allt varmare planet skulle drabbas av, men det är fortfarande lite oklart hur Antarktis påverkas av klimatförändringar. Tendensen är att Antarktis kommer få mindre och mindre is. Pingvinkolonins område är ett undantag, orsakat av att ett gigantiskt isberg, 3200 kvadratkilometer stort, bröt sig loss 2010 och ändrade havsströmmarna och isens utbredning. Pingvinerna behöver ett optimalt istäcke – smälter för mycket is i framtiden kommer inte det heller vara bra.

Yan Ropert-Coudert från France’s National Centre for Scientific Research berättar för Guardian att det kan komma år med “okej” häckningsframgångar, men att kolonin kommer att utsättas för liknande påfrestningar relativt ofta. Han menar också att kolonin hotas av ökat fiske och möjligen också ökad turism i området. Enligt Yan Ropert-Coudert behövs ett marint skyddsområde nära Adélieland.

LÄS ÄVEN: • Världens största marina naturreservat bildat efter flera års förhandlingar

Det är precis vad 24 EU-länder och kommissionen för bevarandet av Antarktis marina liv (CCAMLR) ska diskutera på ett möte i nästa vecka. I fjol enades länderna om världens största skyddade område i Rosshavet söder om Nya Zeeland.

Adéliepingvinerna är en av två pingvinarter som lever helt på Antarktis (kejsarpingvin är den andra). De häckar på land under sommarperioden och rör sig under vintern till kanten på istäcket för att söka föda. Under de senaste 30 åren har vissa kolonier minskat med över 80 procent och många av de områden som dessa kolonier lever i har också redan upplevt klimatförändringar. I dagsläget är adéliepingvinerna rödlistade som “nära hotad”.

Källor: The Guardian och National Geographic

Mer att läsa