Gå till innehållet

20 september inleds en vecka med aktioner för klimatet

Klimatstrejk med Fridays For Future

Fridays For Future har på mindre än ett år växt till en global rörelse som skapat demonstrationer med miljontals deltagare. Foto: Erik Hansson

Den 20 september sker en global skolstrejk som en inledning till en hel vecka med olika aktioner. 23 september har FN:s generalsekreterare kallat in till ett extrainsatt klimatmöte på grund av de stora skolstrejkerna och fredag den 27 september är det dags för en till global storstrejk. Även tusentals arbetsplatser och fackföreningar kommer delta och sammanlagt förväntas miljontals människor ge sig ut på gatorna för att kräva en bättre miljöpolitik.

Fridays For Future-rörelsen startades hösten 2018 efter att Greta Thunberg inlett sin klimatstrejk i augusti. I Stockholm, där rörelsen började, hålls fredag den 20 september en skolstrejk för klimatet som börjar kl 13:00 på Mynttorget. Därifrån går sedan ett demonstrationståg till Medborgarplatsen där det blir tal av skolstrejkare och uppträdande av artisterna Cherrie och Miss Li.

– Detta är vår tids viktigaste fråga och det är en självklarhet för mig att ställa upp under skolstrejken och göra så gott jag kan för att leva ett så hållbart liv som möjligt och även inspirera andra att göra likadant, säger Miss Li.

LÄS ÄVEN: • Miljömedvetna ungdomar skapar världsomfattande klimatnätverk

Klimatstrejk med Fridays For Future i maj 2019. Foto: Erik Hansson

Det sker även manifestationer på drygt 110 platser i Sverige. Från Kiruna i norr till Malmö och Simrishamn i söder. Från Lysekil i väst till Visby i öst. Se alla deltagande platser här.

LÄS ÄVEN: • ”Jag känner mig inte så hoppfull – jag är arg”

– Vi behöver att alla är med. Utsläppskurvan måste drastiskt peka neråt redan nästa år om vi ska kunna ha en chans att stanna under 1.5 graders global uppvärmning. Men både de globala utsläppen och Sveriges utsläpp stiger. Politikerna måste gå från ord till handling nu, om vi inte vill riskera en samhällskollaps, säger Isabelle Axelsson, organisatör i FridaysForFuture Stockholm.

Strejkerna under veckan förväntas bli de största någonsin. Antalet deltagare är på förhand betydligt fler än under demonstrationerna 15 mars då över 2 miljoner personer deltog världen över. Den här gången har dessutom delar av vuxenvärlden meddelat sitt stöd. Den internationella fackliga federationen ITUC uppmanar sina 200 miljoner medlemmar att delta i strejkerna världen över, borgmästaren i New York låter alla skolelever lämna skolan för att delta i strejken utanför FN-skrapan den 20 september och över 1 500 företag har uttalat sitt stöd för att de anställda deltar i strejken den 20 september.

En grupp människor håller i en skylt som säger hur herre måste vi skjuta dig för att agera.

Klimatstrejk med Fridays For Future. Foto: Erik Hansson

Den 27 september är det en storstrejk för klimatet i hela världen. Se alla deltagande platser här.

Kraven från Fridays For Future till politiker och makthavare lyder:
• Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer
• Följ Parisavtalet och bevisa det
• Lyssna på klimatforskningen
• Miljö- och klimaträttvisa för alla.

LÄS ÄVEN: • Extinction Rebellion – genomtänkt, radikalt och snällt uppror som växer

Under veckan kommer även Extinction Rebellion anordna en lång rad aktioner. Se deras event här.

Källa: Pressmeddelande från FridaysForFuture

Mer att läsa