Gå till innehållet

Naturupplevelsen: Tidiga kattuggleungar upptäckta i efterhand

Kattugglan med en av sina ungar (uppe till höger) som Marie Mattsson inte upptäckte förrän hon kom hem. Foto: Marie Mattsson 

Naturfotografen Marie Mattsson var ute på en morgonpromenad för att njuta av säsongens första riktiga snötäcke i Göteborg. Hon gick förbi ett känt kattuggleträd och hittade som vanligt ugglan i favorithålet och tog några bilder. Det var först när hon kom hem som hon upptäckte något uppe till höger på bilden hon tagit.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till ugglor och ugglelyssning.

– Jag och en vän tog en sväng förbi kattugglan som då och då sitter i sitt träd, berättar Marie Mattsson. Den satt i sin trädhåla och halvsov och vi tog några bilder innan det var dags att bege sig hem för att äta frukost. Väl hemma sitter jag och lägger in bilderna i datorn och efter en stund lägger jag märke till att det sitter ytterligare en uggla och lurar i bakgrunden på bilderna, och visst såg den lite tufsig och dunig ut på bröstet, som en unge?

De var tvungna att gå tillbaka och dubbelkolla trädet på lunchen för att se om det kunde stämma.

– Och visst, där satt inte bara en, utan tre små uggleungar och kurade, fortsätter Marie Mattsson. Så blind man kan vara när man bara riktar sin uppmärksamhet åt ett håll!

När hon väl tittat på bilderna hemma gick Marie tillbaka till området på lunchen och fick bättre bilder på ungen som gömde sig bakom sin förälder. Foto: Marie Mattsson

Det visade sig dessutom att ungarna är exceptionellt tidiga. Enligt rapporter i Artportalen är det väldigt sällsynt med kattuggleungar så här tidigt, åtminstone utanför Skåne. Anders Wirdheim, tidigare informationsansvarig för BirdLife Sverige och programledare för Pippipodden, kommenterar fyndet så här:

– Visst är det tidigt, men det är ändå inte förvånande. Under senare år har vi haft ett antal fynd av kattuggleungar redan under mars månad. Flertalet av dessa fynd kommer från Skåne, men det finns uppgifter även från Halland, Göteborgstrakten och faktiskt även Stockholm. I dessa fall måste kattugglorna ha lagt de första äggen redan vid årsskiftet. Ruvningstiden är ca fyra veckor och ungarna stannar i regel lika länge i boet innan de börjar klättra ut. Detta görs innan de är flygfärdiga.

Dessutom hittades ytterligare två ungar, väl dolda bakom grenverket. Foto: Marie Mattsson

Mer att läsa