Jorduggla (Asio flammeus, Short-eared Owl)

Jorduggla. Foto: Zsombor Károlyi.

Jorduggla. Foto: Zsombor Károlyi.

Längd: 37-39 cm (vingar 95-110 cm)
Släkte: Asio
Familj: Äkta ugglor
Läte: Ett ihåligt ”boo-boo-boo” i flykten. Honan svarar med långt hest ”ree-yow”. Hörs framför allt i april-maj.
Läte från Xeno-canto

Beskrivning:
Väldigt långvingad och ljus medelstor uggla som är tydligt gul-, vit- och brun-fläckig med ett påfallande runt ansikte.

Flyttfågel som återkommer till våra trakter i april-maj. Håller då till i öppna landskap eller i skärgårdar och drar sig inte för att jaga mitt på dagen. Vingarna tycks väldigt långa och flygstilen påminner om att ro en båt.

Kan förväxlas med:
• Hornuggla, som är fyrkantigare, mörkare och saknar svarta fält längst ut på vingarna och en jämnbrun buk och stjärt.

Övrigt:
• Kan vara dagaktiv, men jagar ofta i skymning och gryning.
• Kan ryttla (flyga på stället)
• Under våren visar hanen ibland upp flyglekar där han ”faller” mot marken för att sedan vända upp.
• Finns framför allt i norra delarna av landet.
• Bra sorkår kan jordugglan lägga upp till tolv ägg.
Senaste observationerna från Svalan
Senaste observationer från Svalan på karta
Alla våra texter om hornuggla

Filmer:

Bilder:

Jorduggla. Foto: Erik Hansson

Jorduggla. Foto: Erik Hansson

Jorduggla. Foto: Zsombor Károlyi

Jorduggla. Foto: Zsombor Károlyi

 

Erik (4866 Posts)

Chefredaktör och grundare av Natursidan.se. Stötta vårt arbete – ge bidrag via bankgiro (5114-2529, företagsnamn Level 7) eller Swish (0730-385 185). Tack!