Gå till innehållet

Ytterligare skandaler kring avlivade danska minkar – förorenar vatten

Skandalerna verkar avlösa varandra för hanteringen av minkpälsfarmarna i Danmark efter att covid-19 upptäckts hos minkarna. Den senaste utvecklingen är att de smittade djuren grävts ned för nära en sjö och därmed riskerar att förorena vattnet. På andra håll i Europa upptäcks nya fall av covid-19 hos minkar och allt fler länder förbjuder pälsfarmar.

I november konstaterades att coronaviruset muterat i danska pälsfarmar och att det kan försämra framtida vaccin. Danska regeringen beslöt då om massavlivning av minkarna, något som visade sig vara olagligt och ledde till en ministers avgång. Under avlivningen avslöjades att alla minkar inte dött och att en del av dem brändes levande. Andra minkar grävdes ned i massgravar och nu avslöjas att det skett för nära ett vattenområde.

Det var krav på minst 300 meter till närmaste vatten för att få gräva ner minkarna, men delar av massgravarna ligger bara 200 meter från sjön och besöksmålet Boutrup Sø, som nu riskerar att förorenas av de döda minkarna. Det rapporterar DR.dk.

Som avfallsdumpning på 60-talet
Lösningen får kritik från Peter Kjeldsen, undervisningschef vid DTU Miljø, Institut for Vand og Miljøteknologi. Han menar att det är en minst sagt udda lösning att gräva ner minkarna.

– Det är ett speciellt sätt att deponera döda kroppar på, i ett hål man bara grävt i jorden, om man tänker på hur de allmänna reglerna för deponi av avfall. Det hade varit bra om man hittat en annan lösning som var bättre för miljön. Det här påminner mig om hur man deponerade avfall för 50-60 år sedan. Det kan inte vara ett korrekt sätt att göra det på, säger han till DR.dk.

Förbjud mot pälsindustrin sprider sig – men inte i Sverige
Covid-smittan som spritts på danska minkpälsfarmar den senaste månaden har fått konsekvenser. Danmark har meddelat att man kommer förbjuda näringen under 2021, det gäller även Ungern och Irland.

Sverige håller dock fast vid sin pälsindustri. Hittills har Miljöpartiet och Vänsterpartiet krävt att den läggs ned och 120 veterinärer och forskare håller med, men än så länge verkar det inte finnas någon majoritet i riksdagen för ett sådant beslut.

– Minkfarmningen är på väg bort från Europa, den trängs ut från land efter land. Med sin ovilja att agera riskerar Sverige att bli en räddningsplanka för en oetisk, omodern och starkt kritiserad uppfödning av minkar för sin päls. Möjligheten att hävda att vi har världens bästa djurskydd finns inte längre, säger Benny Andersson, verksamhetschef på Djurens Rätt.

Under tisdagen upptäcktes covid-19 även hos minkar i Polen och idag rapporterar P4 Kristianstad att åtta personer i Sverige kan ha smittats av minkar i Blekinge.

FN:s miljöpanel IPBES var väldigt tydliga kring hur pandemier uppkommer i en rapport som släpptes i oktober i år:

– Det finns inget djupt mysterium kring uppkomsten av covid-19 eller någon annan modern pandemi. Det som driver klimatförändringarna och utarmningen av biologisk mångfald driver också risken för pandemier. Vi förändrar naturmiljöer, expanderar och intensifierar jordbruk, ohållbar handel, produktion och konsumtion. Det rubbar naturen och ökar kontakterna mellan vilda djur, boskap, smittsamma organismer och människor. Den vägen leder till pandemier, säger Peter Daszak som leder den arbetsgrupp av experter på biologisk mångfald och zoonotiska pandemier som skrivit rapporten för FN:s miljöpanel (IPBES).

Källor: DR och Djurens rätt

Mer att läsa