Gå till innehållet

Yrkesfiskare får betalt för att städa havet

Fisknät uppspolat på strand. Arkivfoto (beskuret): LCDR Eric Johnson, NOAA Corps. – NOAA Photo Library: fish1969, Public Domain, Link

Gamla fisknät kan driva runt i hav och sjöar och ställa till med stora problem för fåglar, fiskar och andra marina djur. Nu inleds en satsning där yrkesfiskare ska få betalt för att hjälpa till att städa upp havet från dessa så kallade spökgarn.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som satsar 3,6 miljoner kronor på att få upp fiskeredskap som driver runt i havet. De prioriterade områdena är södra Östersjön, Öresund och Västkusten där det ansamlas stora mängder spökgarn.

– De skadar stort den marina miljön och djurlivet. Dessutom fragmenteras fiskeredskap på sikt till mikroplaster som orsakar ytterligare skador. Därför önskar vi få upp så mycket spökfiskande redskap som möjligt ur havet, säger Charlotta Stadig, utredare på HaV.

Enligt HaV är det ett tids- och resurskrävande arbete och det finns stora mängder spökgarn att hämta, så satsningen behövs.

Gamla fiskelinor och fiskenät är enligt en studie från 2016 det skadligaste skräpet i havet. I en rapport från Greenpeace 2019 avslöjas att det fortfarande försvinner 640 000 ton fiskeutrustning till havs varje år och att det utgör tio procent av allt plastskräp i våra hav.

Läs även:
Dumpad fiskeutrustning långvarigt hot mot haven
Nedbrytbara fiskeredskap förhindrar spökfiske

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Mer att läsa