Gå till innehållet

WWF: Nya riktlinjer för att äta fisk

Världsnaturfonden WWF publicerade idag sin nya fiskguide för 2014 för att konsumenter lättare ska kunna veta vilka fiskar som kan ätas i en värld där mer än 85 procent av de kommersiella fiskbestånden antingen är fullt utnyttjade eller överfiskade. Bland nyheterna är att nordhavsräkan, stenbitsrom och tonggol-tonfisk rödmärks (“låt bli” att handla/äta), att bläckfisk får gult ljus (“var försiktig med”) och att handplockade pilgrimsmusslor får grönt ljus (“smaklig måltid”).

Nordhavsräkan bör numera inte ätas. Foto: Germund Sellgren, WWF

Nordhavsräkan bör numera inte ätas. Foto: Germund Sellgren, WWF

– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Anledningen till att nordhavsräkan rödmärks är att det är för “dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet och otydlig förvaltning och kontroll” enligt WWF.

– Vi vet inte hur mycket fisk som finns eller hur mycket som kan fiskas. Det krävs en del modiga beslut av ansvariga myndigheter för att Sverige ska uppnå hållbarhetsmålen, säger Charlotta Järnmark, utvärderingsansvarig för årets fiskguide på WWF.

Bland de positiva nyheterna är att Hjälmaregösen blivit certifierad av MSC (Marine Stewardship Council) och därmed kan ätas med gott samvete. Det gäller också torsk från östra Östersjön och så har en norsk laxodling certifierats enligt ASC (Aquaculture Stewardship Council) och får därmed också grönt ljus. Övrig laxodling i Norge är gulmärkt (“var försiktig med”) och laxodling från Chile har rött ljus.

För att skynda på utvecklingen mot ett mer hållbart fiske rekommenderar WWF alla att fråga efter produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller Krav. Med hjälp av dessa märkningar blir det enkelt för inköpare och konsumenter att göra hållbara val.

fiskeguiden_wwf

Källa: WWF

Mer att läsa