Gå till innehållet

WWF: Ät varken vildfångad eller odlad ål

Ål. Foto: WWF

Ål. Foto: WWF

Ni vet förhoppningsvis redan att ålen är utrotningshotad och att den inte bör ätas. Världsnaturfondens rundringning till svenska restauranger visar dock att det fortfarande serveras ål på flera håll. Det är också viktigt att påpeka att inte heller odlad ål är okej att äta.

Det är åtminstone allt fler som avstår från ål på julbordet, men på sina håll är traditionen stark. Det gäller bland annat i Skåne och Blekinge, men även saluhallar och grossister på andra håll i landet. Dessutom har det blivit allt vanligare på sushirestauranger. 

– Det är en olycklig utveckling och visar att vi har nya utmaningar framför oss. Många säger att ålen är odlad och inte vildfångad, men det är i grunden samma hotade bestånd den kommer ifrån, säger Inger Näslund, expert på marint och fiske på Världsnaturfonden WWF.

Världsnaturfonden skriver i ett pressmeddelande att “ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap och matas för att växa sig stora”.

Ålfiske är förbjudet i Sverige sedan 2007, men tillstånd kan fås om man haft tillstånd tidigare och i vissa sötvatten är det också tillåtet då “ålen har liten möjlighet att utvandra till kusten levande på grund av de vandringshinder som finns på väg ner“.

Trots förbudet fiskades det cirka 360 ton ål i Sverige 2013.

Det görs försök att rädda ålen med hjälp av stora utplanteringar, men det finns också ett utbrett tjuvfiske.

Läs mer:
Våra artilar om ål.
WWF:s fiskguide.

Källa: WWF

Mer att läsa