Gå till innehållet

Världens äldsta fågelmor ruvar igen

Wisdom med sitt ägg, december 2018. Foto: Madalyn Riley/USFWS Volunteer 

Laysanalbatrossen Wisdom har slagit sitt eget rekord som äldsta ruvande fågeln i världen. Minst 68 år gammal har hon nu setts ruva ett ägg. Hon ringmärktes för första gången som vuxen 1956. 

Sedan 2006 har hon och partnern Akeakamai återvänt till samma plats på Midway-öarna varje år. Men det är en kort tid de spenderar på land. 90 procent av sin tid flyger Wisdom över haven för att söka föda i form av bland annat bläckfiskar och fiskägg. Varje år återvänder hon till platsen där hon föddes.

LÄS ÄVEN: • Wisdom har blivit rekordförälder igen – 67 år gammal

Samma år som Wisdom ringmärktes första gången konstaterades hon häcka och eftersom laysanalbatrosser inte börjar häcka förrän vid fem års ålder är hon alltså minst 68 år idag.

LÄS ÄVEN: • Svårräknade albatrosser inventeras från rymden

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden. Utrotande av råttor för att gynna övrigt djurliv har vi skrivit om förr på Natursidan.se.

Källa: USFWS_Pacific Region

Mer att läsa