Gå till innehållet

VM:s maskot hotas av utrotning

Brasiliansk trebandad bälta. Foto: ChrisStubbs via Wikimedia

Brasiliansk trebandad bälta. Foto: ChrisStubbs via Wikimedia

Den brasilianska trebandade bältan (Tolypeutes tricinctus) har fått äran att vara VM:s maskot. Kanske delvis för att den har som skyddsmetod mot rovdjur att rulla ihop sig till en svårgenomtränglig boll. Men den metoden hjälper inte mot människor och arten hotas nu att utrotas av jakt, habitatförlust och möjligen även av uppmärksamheten från VM-evenemanget, enligt en grupp forskare.

– Situationen är värre än vi trott. Arten är väldigt enkel att fånga och vi är oroliga att folk ser den som ett husdjur och det är de definitivt inte, säger Mariella Superina, chef för IUCN:s specialistgrupp på bältdjur, till Reuters.

I dagsläget anses den “sårbar” i IUCN:s klassificeringssystem, men forskare menar att den kommer ändras till den högre klassen “hotad” inom några månader.

Den brasilianska trebandade bältan hotas också av att dess livsmiljö görs om till sockerrör- och sojaböns-plantage. Jämfört med i början av 1990-talet har arten dock återhämtat sig. Då trodde man nämligen att den var helt utrotad. Förhoppningsvis kan det ödet undvikas den här gången.

Källa: Huffington Post

Mer att läsa