Gå till innehållet

Visenter kan planteras ut i Sverige

Visent i hägn. Foto: Marie Mattsson

För några tusen år sedan fanns det visenter i Sverige. Exakt när den försvann är oklart, men nu kan det bli aktuellt att återinföra den europeisk bisonen i de södra delarna av landet. Naturvårdsverket säger sig för första gången vara positiv till planerna även om de ligger flera år fram i tiden om det över huvud taget blir aktuellt.

Visenten var länge nästan helt utrotad i Europa, men har planterats ut med stor framgång i Polen och snart ska även en flock på den danska ön Bornholm släppts lös för att hjälpa till med naturvården och även i Tyskland finns det vilda visenter.

Fördelarna med att ha vilda visenter är att de kan hjälpa till att återskapa en öppen betad skogsmiljö i Sverige. Det är också ett sätt att öka möjligheterna för en utrotningshotad art att överleva.

Bland nackdelarna finns att de kan gå förstöra för jordbruket genom att trampa ner eller äta upp grödor och även skogsbruket kan drabbas. Dessutom finns det en risk att de blir en trafikfara.

Tommy Svensson på Europeean Bison Conservation Centre när en dröm om att se dem ströva fritt i den svenska naturen igen.

– Det är ju min dröm. Jag har ju jobbat i hela mitt liv med att återplantera visenter i Europa och vill ju det i Sverige också. Men jag måste ju vara ödmjuk och säga att vi har en liten resa att göra innan det kan bli verklighet.

Källa: SVT

Mer att läsa