Gå till innehållet

Virunga – en av de bästa dokumentärfilmerna någonsin

Stillbild från filmen Virunga.

Stillbild från filmen Virunga.

Uppdatering 15 jan 2015: Virunga är nominerad till en Oscar i dokumentärfilmsklassen. Vinnaren avslöjas på den pampiga galan den 22 februari.

Vår recension av Virunga:
Dokumentärfilmen “Blackfish” (vår recension här) fick en enorm spridning under 2013. Den har inte bara lett till att många människor lärt sig hur valar och delfiner har det i fångenskap, den har också lett till lagförslag om förbud mot späckhuggarshower, domstolsbeslut mot djurparken Seaworlds säkerhet och beslut om att valar och delfiner har rätt till frihet.

Låt oss hoppas att dokumentärfilmen “Virunga” kommer ha samma effekt.

“Virunga” handlar om nationalparken med samma namn som ligger i östra Kongo. Det är en av de mest artrika platserna i världen och här lever några av världens sista bergsgorillor. Regissör en Orlando von Einsiedel ska ha rest dit för att göra en trevlig naturdokumentär om gorillorna, men han insåg på plats att han istället måste skildra de konflikter som finns i området mellan skogsvårdare som riskerar sina liv för att skydda skogen från tjuvskyttar, “rebeller” och oljeföretaget SOCO som försöker få kontroll över Kongos naturresurser.

Resultatet är en oerhört dramatisk, fin, skrämmande och viktig film där de hotade gorillorna blir en stark symbol i ett lands inre kamp. Det är en av de bästa dokumentärfilmerna jag någonsin sett och det är bara att hoppas att tillräckligt många ser den för att den ska få internationell uppmärksamhet.

Ett sex sidor långt reportage i DN lördagen den 22 november är ett tecken på dokumentärfilmens kraft.
rekommenderar-storsvart-webb
• “Virunga” kan än så länge enbart ses på streamingtjänsten Netflix (som för övrigt även har “Blackfish“).

Betyg: 5 av 5

Det går att donera pengar till bevarandearbetet i Virunga via den officiella hemsidan. 

Trailer:

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=Wu-vjWd7Tb8″]

Mer att läsa