Gå till innehållet

Viltjouren blev fråntagna djur

Ewa Kierkegaard har under 18 års tid jobbat med verksamheten Viltjouren utanför Stockholm. Hon har tagit hand om skadade djur, rehabiliterat dem och sedan släppt dem när de är redo att överleva på egen hand. Vid flera tillfällen har hon figurerat i tv och har på sistone synts i “SOS – vilda djur” i barnkanalen.

"SOS - vilda djur" på SVT.

SOS – vilda djur” på SVT.

I torsdags kom länsveterinären tillsammans med “fem, sex” poliser till Viltjouren och tog med sig alla djur utom Ewa Kierkegaards hund. Anledningen är att flera inspektioner av hennes verksamhet har resulterat i en lång rad krav på justeringar. Då dessa inte åtgärdats har nu allt från duvor och dvärghönor till ekorrungar och igelkottar packats i lådor och körts iväg från Viltjouren.

Enligt Ewa Kierkegaard har inte “ett enda djur farit illa” i hennes verksamhet under 20 års tid, men enligt Mari-Ann Andersson, som är en av länsveterinärerna som ­arbetat med ärendet, finns det flera ­allvarliga brister i miljön och ärendet har pågått sedan 2008.

På sin Facebook-sida bemöter Viltjouren kritiken i skarpa ordalag:
– Länsstyrelsen tycker att ankorna ska ha både badvatten och dricksvatten! Hur ska man få dom att veta vilket vatten som är vad?
– Länsstyrelsens veterinärer är inte utbildade på varken fåglar eller vilda djur! Det förklarar även varför dom inte förstod att en duva som dom trodde var hackad i fjädrarna i själva verket ruggade, strax efteråt började även dom andra duvorna att rugga.
– Man ville att det skulle städas dagligen inne hos en vild fjällvråk! Gör man det så riskerar man att stressa ihjäl fjällvråken, den är ju vild och känner sig både instängd och stressad nog ändå.

Källa: Aftonbladet

Mer att läsa