Ewa Kierkegaard har under 18 års tid jobbat med verksamheten Viltjouren utanför Stockholm. Hon har tagit hand om skadade djur, rehabiliterat dem och sedan släppt dem när de är redo att överleva på egen hand. Vid flera tillfällen har hon figurerat i tv och har på sistone synts i ”SOS – vilda djur” i barnkanalen.

”SOS – vilda djur” på SVT.
I torsdags kom länsveterinären tillsammans med ”fem, sex” poliser till Viltjouren och tog med sig alla djur utom Ewa Kierkegaards hund. Anledningen är att flera inspektioner av hennes verksamhet har resulterat i en lång rad krav på justeringar. Då dessa inte åtgärdats har nu allt från duvor och dvärghönor till ekorrungar och igelkottar packats i lådor och körts iväg från Viltjouren.
Enligt Ewa Kierkegaard har inte ”ett enda djur farit illa” i hennes verksamhet under 20 års tid, men enligt Mari-Ann Andersson, som är en av länsveterinärerna som arbetat med ärendet, finns det flera allvarliga brister i miljön och ärendet har pågått sedan 2008.
På sin Facebook-sida bemöter Viltjouren kritiken i skarpa ordalag:
– Länsstyrelsen tycker att ankorna ska ha både badvatten och dricksvatten! Hur ska man få dom att veta vilket vatten som är vad?
– Länsstyrelsens veterinärer är inte utbildade på varken fåglar eller vilda djur! Det förklarar även varför dom inte förstod att en duva som dom trodde var hackad i fjädrarna i själva verket ruggade, strax efteråt började även dom andra duvorna att rugga.
– Man ville att det skulle städas dagligen inne hos en vild fjällvråk! Gör man det så riskerar man att stressa ihjäl fjällvråken, den är ju vild och känner sig både instängd och stressad nog ändå.
Källa: Aftonbladet

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Vad hände med djuren som beslagtagits från viltdjurrehabiliterare Ewa Kirkegaard?
Är de avlivade eller omplacerade?
Jag har redan ställt den här frågan till Fredrik Rundkvist som skrev artikeln ”SVT-profilen blev av med alla djur”, men inte har fått svar ännu.
Hej Tatjana! Jag ska se om jag hinner följa upp detta i veckan.
Någon som vet vad som hänt med djuren?
Får de komma tillbaka igen?
Tack för påminnelsen Ulrika. Ska försöka hinna med att följa upp det i veckan.
Här finns min brevväxling med myndigheterna:
2013-06-05:
From: Tatjana Abramsson
Sent: den 5 juni 2013 13:29
To: ’lansveterinar.stockholm@lansstyrelsen.se’
Subject: FW: SVT-profilen blev av med alla djur
Att: Mari-Ann Andersson
Bästa Mari-Ann Andersson,
Enligt artikel i Aftonbladet från 1 juni 2013 (http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16884265.ab) har samtliga djur på gården
beslagtagits.
Vad hände med dem?
Är de avlivade eller omplacerade?
Om de är avlivade – av vem och på vilket sätt?
Om de är omplacerade – var finns de nu och vem tar hand om dem?
Tacksam för Ert svar.
Med vänlig hälsning,
Tatjana Abramsson
2013-06-10 kl. 14:30:
PÅMINNELSE
Vi väntar på Ert svar.
För Er info:
Offentlighetsprincipen – rätten till insyn
Offentlighetsprincipen innebär att regeringens och andra
myndigheters samt riksdagens och beslutande kommunala
församlingars verksamhet så långt som möjligt ska vara
öppna. Därför har exempelvis allmänheten rätt att ta del av
alla offentliga handlingar, och domstolsförhandlingar och
beslutande församlingars sammanträden är normalt öppna
för allmänheten.
må 2013-06-10 kl. 15:50
Hej Tatjana!
Tack för ditt brev.
Efter omhändertagandet vilket genomfördes av polisen, transporterades djuren till uppstallningsplatser. Det är polisen som ordnar uppstallningsplatsen åt djuren. Efter omhändertagandet beslutas det vidare vad som ska hända med de omhändertagna djuren. Innan ska dock uppstallningsplatsen göra en bedömning av djuren status. Beslutet om vad som ska ske med omhändertagna djur kommer fattas inom kort och när det är klart kan du begära ut alla handlingar och få all information om ärendet.
Bästa hälsningar
Mari-Ann Andersson
Länsveterinär
Enheten för länsveterinärer
Länsstyrelsen i Stockholms län
Besök: Hantverkargatan 29
Box 22067, 104 22 Stockholm
Telefon: 08-785 40 00 (vxl), 08-785 50 53 (direkt)
Telefax: 08-650 55 00
Tack Tatjana. Jag har idag och i helgen följt upp det här ärendet och jobbar nu med en artikel om Viltjouren och det som hänt.
Hej Erik, om du skriver om Viltjouren och om människor som tar hand om vilda djur i nöd måste du veta en viktig sak. Myndigheterna brukar slå hård mot människor som försöker att hjälpa djur i nödsituation och fortsätter att ta hand om dem efter deras tillfriskande därför att djuren vänjer sig och blir tama. Myndigheterna (bl. a. Naturvårdsverket) påstår att
” ”Det är förbjudet enligt djurskyddslagen att hålla viltfångade djur för sällskap och hobby” , se http://www.naturvardsverket.se/Start/Naturvard/Jakt-och-vilt/Vilda-djur/Rad-om-vilda-djur/Skadade-vilda-djur/. Det är inte sant! Det finns ingen artikel i vare sig den äldre Djurskyddslagen (1988:534) eller den nya, nu gällande Jaktlagen (1987:259) eller Jaktförordningen (1987:905) samt Artskyddsförordningen som förbjuder hållande av viltfångade djur för sällskap eller hobby. Inte heller finns förbud att hålla vilda djur instängda för medicinsk behandling vid skada eller sjukdom eller i avsikt att ta hand om och rädda föräldralösa djur- och fågelungar. Det är även tillåtet enligt lag! I Jaktlag (1987:259), § 23 står det: Under de tider som regeringen föreskriver får den som bor på en gård eller har en trädgård men saknar jakträtt där döda eller fånga och behålla följande djur som kommer in på gården eller i trädgården: vildsvin, räv, mårdhund, grävling, mård, iller, mink, hermelin, vessla, ekorre, vildkanin, mullvad, sorkar, lämlar, råttor, skogsmöss, husmus, duvhök, sparvhök, kråka, råka, kaja, skata, björktrast (snöskata), gråsparv eller pilfink
Se:
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870259.htm
D.v.s. förbud att ta hand av vilda djur i nöd situation grundas INTE på gällande lagstiftning. Det är Naturvårdsverkets eget påhitt.
Den här informationen MÅSTE spridas bland dem som tar hand om djuren i nöd!
Tack för det utförliga inlägget Tatjana. Jag känner att det tangerar artikeln något, men blir för stort att ta med den här gången. Men vi har bara funnits i fyra månader så det finns säkerligen anledning att återvända till och granska detta regelverk senare.
Tack igen!
Jag ställer mig frågan, hur ska polisen kunna avgöra djurens status, det är som om en servitör ska avgöra om någon har cancer och bestämma dennes behandling. Som alltid så har med all säkerhet en sk ”viltvårdare” dvs jägare kallats in för att mörda alla stackars djur, Sveriges djurpolitik i ett nötskal.
Har nyss skickat mejlet till länsstyrelsen:
Hej Mari-Ann,
Jag ber dig att informera oss om vad som hände med djuren och vidarebefordra handlingar om ärendet till min e-mail adress.
Tack.
Bästa hälsningar,
Tatjana Abramsson
Väntar på deras svar.
Bra Tatjana, ni gör ett häst jobb 🙂 alla kärlek och styrka till dig och andra som lusläst dom sk lagarna 🙂