Gå till innehållet

Viltolyckor ökar kraftigt – vägtunnlar för djur effektiva

Faunapassage. Arkivfoto: CybularnyOwn work, CC BY 4.0, Link

I Oregon, USA, ska det byggas en ny vägtunnel så att djur kan passera under den hårt trafikerade Highway 97. Liknande projekt i området har minskat antalet viltolyckor med nästan 90 procent.

I USA är viltolyckor ett stort problem. Det sker flera miljoner kollisioner med djur årligen på landets vägar, ungefär 200 personer dör årligen och det beräknas att 21 arters överlevnad i landet hotas av vägtrafik. Det gäller bland annat tjockhornsfår i Kalifornien och en underart till vitsvanshjort som lever i Florida.

Det är också ett problem som ökar kraftigt. De senaste 15 åren har antalet viltolyckor i USA ökat med 50 procent. En liknande utveckling sker i Sverige. Det inträffade rekordmånga viltolyckor 2019 och de har ökat åtta år i rad.

LÄS ÄVEN: • Så minskar du risken för viltolyckor

Ett effektivt sätt att minska antalet viltolyckor är med så kallade faunapassager som kan byggas antingen som viadukter över vägarna eller som tunnlar under dem. Nära Gilchrist i Oregon ska det nu byggas en ny faunapassage på en plats där man vet att många svartsvanshjortar och vapiti brukar passera vägen och där det sker många olyckor. I snitt mister två människor livet i kollisioner med djur och uppemot 35 000 djur skadas eller dör årligen i området.

På andra håll i Oregon har data visat att vägtunnlar för djur minskat antalet kollisioner med djur med upp till 90 procent.

Projektet är ett samarbete mellan regionala miljömyndigheter, flera miljöorganisationer och en jaktorganisation som alla gått in med bidrag för att även finansiera staket som leder djuren mot tunneln – en viktig del av faunapassager.

– Det här är win-win för både förare och vilda djur. Data visar att djurvägtunnlar kraftigt minskar viltolyckor, säger Sara Gregory, biolog vid
Oregon Department of Fish and Wildlife
.

En tidigare studie från 2017 har visat att djur i hög grad väljer att använda faunapassager när de byggs på lämpliga platser

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtu.be

Läs även:
Ny ekodukt hjälper djur och natur över E6
• Rekordmånga viltolyckor 2019 – har ökat åtta år i rad

Källor: Oregon Wildlife Foundation, National Geographic och KTVZ

Mer att läsa