Gå till innehållet

Vilsen sälunge orsakade utryckning i Gävle

Gråsälunge. Foto: Andreas Trepte - Eget arbete, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3528822

Gråsälunge. Foto: Andreas Trepte – Eget arbete, CC BY-SA 2.5

På vårkanten är det inte sällan sälkutar (sälungar) går “vilse” upp på land och till slut hamnar i både media och hjälpandes händer. Den senaste hjälptes tillbaka till vattnet av polisen i Gävle.

Polispatrullen kallades till centrala Gävle eftersom en sälkut hamnat på land och var på väg ut i gatan. En restaurang skänkte fisk och med hjälp av den kunde den lilla sälen åter lockas tillbaka mot Gävleån. Sista biten fick dock polisen lyfta sälungen.

– Man kunde konstatera att sälkuten var trött efter sin vistelse på land, men när den åter hamnade i vattnet så simmade den och dök omkring, skriver Mikael Hedström presstalesman vid polisen på Facebook.

Vid den här tiden på året är det inte ovanligt att sälkutar irrar upp på land. Ibland flera kilometer från kusten eftersom de inte har någon uppfattning om vad som är rätt eller fel riktning,

– Min erfarenhet är att det är nästan enbart är gråsälskutar som gör så här, säger sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd på Statens Lantbruksuniversitet till Sundsvalls Tidning. De föds i februari-mars och diar i fyra veckor innan mamman överger dem. Då ska de väga nästan 50 kilo och vara feta så att de ser ut som fotbollar för att ha reserver så att de klarar sig helt och hållet själva.

Källor: Polisen och Sundsvalls Tidning

Mer att läsa