Gå till innehållet

Vilda djur störs när allt fler snöskoterförare kör utanför leder

Snöskoter. Foto: Maropak, CC BY-SA 3.0. https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8452722

Snöskoter. Foto: Maropak, CC BY-SA 3.0

Enligt en undersökning från Nationella Snöskoterrådet kör varannan snöskoterförare utanför snöskoterleder. Det riskerar att störa vilda djur och renar.

Undersökningen menar att det är en “tydlig trend” att snöskoterkörningen utanför leder ökar och tre av tio snöskoterförare uppger att de oftare kör “fritt” idag jämfört med för tre år sedan.

Flera vetenskapliga studier har kommit fram till att vilda djur reagerar starkare på oförutsägbara aktiviteter i terrängen än vid kontakt med människor som rör sig längs kända leder, så som skoterleder. Studier visar även att djur som störs vid upprepade tillfällen ofta flyttar till andra områden.

Att köra utanför leder risker inte bara att störa vilda djur, det kan också vara otillåtet:

– Att köra snöskoter ingår inte i den svenska allemansrätten, så rätten att köra på annans mark är inte självklar. Bäst är att följa skoterlederna och att alltid köra på väl snötäckt mark utan att störa, förstöra eller på annat sätt bryta mot lagen, skriver Naturvårdsverket på sin webbplats.

Nationella Snöskoterrådet har nu gett ut en folder med tips och råd om hur man kan minska risken för att störa det vilda djurlivet. Foldern heter ”Vilda djur och snöskotertrafik” och kan laddas ner här.

LÄS ÄVEN: • Länsstyrelsens broschyr om vad som gäller för snöskoterkörning.

 

Källa: Snöskoterrådet

Läs mer

Mer att läsa