Gå till innehållet

Viktig seger för ursprungsbefolkning i Amazonas

Ecuadors regnskog. Foto: Geoff Gallice from Gainesville, FL, USA – Oxbow lake, Yasuni, CC BY 2.0, Link

Staten i Ecuador har stoppats från oljeexploatering på ursprungsbefolkningen Waoranis mark. Domstolsbeslutet kan bli vägledande och innebära skydd för enorma ytor regnskog.

Regeringsrepresetanter hade med sig gåvor och vidlyftiga löften när de tog sig till ett waoranisamhälle i Amazonasdjungel 2012. Enligt Internationella Arbetsorganisationen ILO:s konvention 169, måste staten först konsultera ursprungsfolk och låta dem vara delaktiga i besluten innan det ges tillstånd att exploatera deras mark. En domstol har nu fastslagit att så inte skett i det här fallet och därmed har 180 kvadratkilometer skyddats från exploatering.

– Vinsten visar återigen att Amazonas regnskogars öde, och därmed vårt klimat, hänger på om ursprungsbefolkningen kan fortsätta skydda sina regnskogsområden och kulturer, säger Mitch Anderson på Amazon Frontlines , som hjälpt till att driva fallet.

Nu hoppas Amazon Frontlines att det kan innebära att ytterligare 16 oljeprospekteringar stoppas och att det blir ett effektivt skydd av nästan 3 000 kvadratkilometer i Amazonas som tillhör andra ursprungsfolk i Ecuador.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot Sverige – samer måste få inflytande över exploatering av natur

En första dom i fallet kom i maj 2019. Regeringen överklagade, men domen som kom i mitten av juli är slutgiltig.

Det är inte den enda viktiga vinsten i domstol i Ecuador i år. I februari stoppades en stor gruva med verksamhet på ursprungsbefolkningen Cofáns land, intill en nationalpark. Även det beslutet kallades en milstolpe och en ”historisk seger” för ursprungsbefolkningens rättigheter i Ecuador.

LÄS ÄVEN: • Nästan 1 miljon underskrifter för att FN ska ta upp naturens rättigheter

I oktober 2018 erkände även Ecuadors National Water Secretariat (SENAGUA) floderna Cofánes, Chingual och Aguarico som skyddade vatten – ett steg framåt för naturens rättigheter.

Källor: Amazon Frontlines och Ekot

Mer att läsa