Gå till innehållet

Vi reder ut vad som gäller för åtelkameror

Vi skrev tidigare om en man som dömts till böter för att ha satt upp en så kallad åtelkamera (stationär kamera i naturen riktad mot en matning som ska locka vilda djur). Nu har polisen tillsammans med åklagare och länsstyrelsen gjort ett klargörande om vad som gäller vid användandet av åtelkameror i skog och mark.

En åtelkamera som är "perfekt för att övervaka djurliv" enligt försäljaren.

En åtelkamera som är “perfekt för att övervaka djurliv” enligt försäljaren.

En åtelkamera kräver tillstånd enligt lagen om allmän kameraövervakning och ansökningar behandlas av länsstyrelsen. Detta tillstånd är väldigt svårt att få eftersom det bara kan lämnas om det anses att “övervakningen har ett samhälleligt intresse” och eftersom “integriteten har ett än större skyddsvärde i skog och mark eftersom allmänheten söker sig dit för att finna ro och ensamhet i en miljö där risken att bli filmad skall vara obefintlig”.

Det har spekulerats, kanske framför allt på diskussionsforum om jakt, om att det skulle vara tillåtet att sätta upp åtelkameror på privat mark utan tillstånd. Vi ringde upp Tommy Lindh, pressinformatör på polisen i Värmland, för att få svar på den frågan.

– Åtelkameror likställs med all form av kameraövervakning. Om kameran riktas mot egen tomt så är det tillåtet, men enbart om det fotograferar ett område som allmängheten inte har tillträde till. En tomt eller gårdsplan går bra, men i en skog eller på en åker är det i stort sett omöjligt att få tillåtelse eftersom allemansrätten går före.

Hur vanligt är det att någon får tillstånd för en åtelkamera?
– Jag känner bara till ett enda fall. Det är en lantbrukare i Skåne som fått godkänt att filma sin mark efter upprepade angrepp från vildsvin. Här i Värmland har vi varken delat ut några tillstånd eller ens fått in några ansökningar.

Så det kan hänga en del olagliga åtelkameror i Värmland?
– Det kan jag aldrig tänka mig.

Tommy Lindh berättar vidare att polisens uttalande om åtelkameror är ett led i satsningen mot artskyddsbrott och också som en motinsats mot de som saluför åtelkameror och får det att låta som att det är tillåtet att sätta upp dem i skog och mark. Så är alltså inte fallet.

Ingen av de nätbutiker som säljer åtelkameror som vi tittat på informerar om hur svårt det är att få tillstånd.

Kameror som satts upp utan tillstånd beslagtas och brottet kan medföra ett års fängelse eller böter och om åtelkameran används som en del i jakt kan brottet istället rubriceras som förberedelse till jaktbrott, grovt jaktbrott  eller brott mot artskyddsförordningen vilket kan ge ännu strängare straff.

Mer att läsa