Gå till innehållet

Vattenkris för BirdLife Sverige – kan tvingas flytta

Naturbokhandeln. Foto: Markus Tallroth

För fjärde gången har vattnet sinat i brunnen för BirdLife Sveriges och Naturbokhandelns verksamhet i Stenåsa på Öland. Om inte en lösning nås kan verksamheten behöva flytta.

Det var i måndags, strax efter att BirdLife Sverige utannonserade att de söker en ny arrendator till caféverksamheten i Stenåsa, som vattnet plötsligt tog slut i brunnen.
– Det finns lite vatten men det är så lågt att vår pump suger upp lera som i sin tur täpper igen filtret på vår avsaltningsanläggning, berättar Markus Tallroth på på Naturbokhandeln i Stenåsa.

LÄS ÄVEN: • Så slår torkan och extremvärmen mot Sverige

Har det hänt tidigare att ni fått slut på vatten?
– De senaste tre åren har det tagit slut på sommaren. Men det rinner långsamt till efter att det tagit slut, men tar upp till en vecka innan det är såpass påfyllt att krogen kan hålla öppet en helg. Vi har ett par år fått ha hyr-toaletter.

Vad finns det för möjligheter att lösa situationen?
– Ser över möjligheten att gräva ner en tank som tar 15 kubikmeter vatten. Men det kräver oerhört kostsamma påfyllningar från tunga fordon, vilket vi som miljöorganisation inte ser som ett bra alternativ.

LÄS ÄVEN: • Fortsatt torka i stora delar av landet med rekordlåg grundvattennivå

Ett annat alternativ är att det dras in kommunalt vatten och avlopp i Stenåsa. Skulle det dröja blir situationen svår att lösa för BirdLife Sverige.
– En säkrad vattenförsörjning för en så stor arbetsplats som vi är, är ett måste. Får vi ingen lösning måste vi se över vår placering, säger Markus Tallroth.

I veckan har BirdLife Sverige, som är östra Ölands största arbetsgivare, hört av sig till politiker och flera av de högsta politikerna i kommunen kommer till Stenåsa för ett möte i februari.

– De svarade snabbt och bra. Om vi får hjälp med det ekonomiska vet jag inte i nuläget, avslutar Markus Tallroth.

Mer att läsa