Gå till innehållet

Vattenbufflar och hästar återskapar natur i Donaudeltat

Vattenbufflar i våtmark. Foto: Sudodana2048 – Own work, Public Domain, Link

Vattenbufflar och hästar av rasen konik har släppts ut på olika håll i Donaudeltat. Där kommer de enligt Rewilding Europe återskapa ett mosaikliknande landskap som gynnar biologisk mångfald och naturturism.

18 vattenbufflar har släppts ut på den 3 500 hektar stora ön Ermakov i den ukrainska delen av Donaudeltat. Deras betande anses av Rewilding Europe vara överlägset i våtmarker och det kommer skapa ett mer varierat och dynamiskt landskap som gynnar många andra arter.

LÄS ÄVEN: • Hästar och stora växtätare kan förhindra förlusten av biologisk mångfald

– Dessa djur är en av naturens bästa ingenjörer. Som stora växtätare öppnar de upp busk- och vassmiljöer, skapar öppna vattenspeglar och vattenpölar som är hem till många insekter, groddjur och fiskar, säger Mykhailo Nesterenko, ledare för Rewilding Ukraine.

Dessutom hjälper vattenbufflarna till med fröspridningen. Forskning har visat att de kan ha över 200 växtarter i sin päls och matsmältningssystem.

LÄS ÄVEN: • Återskapad natur – viktig del av lösningen på klimatförändringarna

På Ermakov har även 23 individer av ponnyrasen konik släppts ut. Dessa hästar kommer leva fritt på ön och precis som vattenbufflarna hjälpa till att skapa en varierad natur som gynnar den biologiska mångfalden.

– Dessa stora växtätare kommer att spela en mycket viktig roll i Ermakovs ekosystem. Liksom den utdöda vildhästen tarpan, från vilken kotik härstammar, är de robusta och väl anpassade för att leva i vilda förhållanden. De kan överleva hårda vintrar och försvara sig mot rovdjur, säger Rewilding Ukrainas ledare Mykhailo Nesterenko.

LÄS ÄVEN: • Expertens 10 punkter: Så skulle ett vildare Sverige kunna se ut

Vilda hästar ska även återintroduceras till Rodopibergen i Bulgarien, Velebitbergen i Kroatien och västra iberiska halvön. Även i Sverige har det gjorts försök med att låta gotlandsruss leva i stora inhägnader – ett projekt som vi skrivit om tidigare; Gotlandsruss effektiva för att öka biologisk mångfald i eklandskap.

Rewilding Ukraine kommer i år också hjälpa lokala samhällen i Donaudeltat att starta och marknadsföra naturturism i området.

Källa: Rewilding Europe

Mer att läsa