Gå till innehållet

Västerbottens natur hyllas i konsert

Emilia Hoving är dirigent i konserten Mosquito County. Foto: Laura Oja

I verket “Mosquito County” får naturens ljud samsas på scen med en symfoniorkester.

Det är Norrlandsoperan i Umeå som sätter upp “Mosquito County” idag torsdag 27 januari. Verket, som är skapat av Anders Lind, tonsättare och konstnärliga lektor vid Umeå universitet, låter Norrlandsoperans Symfoniorkester möta elektroniskt bearbetade ljud från den norrländska naturen.

– Det finns intressanta aspekter och konstnärliga kvalitéer i de flesta ljud omkring oss, även i ljud som genereras av objekt vilka vanligtvis inte förknippas med en musikalisk kontext. Som tonsättare handlar det för mig om att arbeta med dessa konstnärliga kvalitéer, lyfta fram dessa och organisera ljud för att skapa intressanta musikaliska skeenden. Det kan låta lite spektakulärt, men för mig kan en ljudmiljö skapad utifrån en myggas, en flock sidensvansars eller en älvs genererade ljud också verka som musikinstrument och sida vid sida med en traditionell symfoniorkester skapa intressanta konstnärliga klangtexturer, säger Anders Lind.

Förutom symfoniorkestern deltar även Emilia Hoving som dirigent och sopranen Alexandra Büchel som kvällens solist. Konserten är slutsåld.

Källor: Umeå universitet och Norrbottensoperan

Mer att läsa