Gå till innehållet

Värsta torkan i Australien på över 400 år slår hårt mot bönder och vilda djur

Röd jättekänguru. Foto (beskuret): Rileypie – PD from en.Wikipedia, Public Domain, Länk

Australiens mest befolkade delstat har drabbats av den värsta torkan på över 400 år, enligt universitetet i Melbourne. Det har lett till att många vilda djur svälter och söker sig till nya områden. Myndigheterna har svarat med att ge tillstånd till att skjuta kängurur.

På flera håll i Australien upplevs nu en värre torka än som någonsin uppmätts. Myndigheterna i New South Wales har meddelat att 100 procent av delstatens  800 000 kvadratkilometer (nästan dubbelt så stort som Sverige) är utsatt för torka. Även närliggande delstater har drabbats. Enligt vädertjänster kan den torra perioden fortsätta i tre månader till.

LÄS ÄVEN: • Stora Barriärrevet i Australien hotat av uppvärmt hav

Torkan slår hårt mot jordbruket där både grödor och boskap drabbas. Allt fler jordbrukare funderar på att nödslakta sin boskap och många säljer boskap som de egentligen skulle vilja behålla, enligt BBC.

Men även vilda djur far illa i torkan. Kängurur har allt svårare att hitta mat och har sökt sig till boskapsdjurens betesmarker för att hitta mat. Det har fått myndigheterna i New South Wales att tillåta lantbrukare att skjuta fler kängurur och göra det enklare att få tillåtelse till det. Dessutom upphäver staten regeln om att skjutna kängurur måste markeras och räknas. Ett beslut som kritiseras av jaktintressen i landet.

Att vilda djur söker sig till städerna och vägkanter har också ökat antalet trafikolyckor. Den ideella organisationen WIRES har i år räddat 40 procent fler kängurur och vallabyer, 20 procent fler örnar, hökar och ugglor och 16 procent fler koalor jämfört med de första fem månaderna 2017. Det tros bero på torkan.

LÄS ÄVEN: • Förvildade tamkatter täcker nu 99,8% av Australien

Australiens regering har kopplat torkan till klimatförändringar och enligt landets premiärminister anser nästan alla på landsbygden i Australien att klimatet har blivit torrare med allt mindre regn.

Även Australiens lantbruksorganisation menar att landet måste förstå effekterna av klimatförändringarna för att kunna fortsätta ha en ledande köttindustri.
– Påverkan från klimatförändringarna kommer leda till att torka och regn blir mer extrema eller mer frekventa, säger ledaren för National Farmers’ Federation, Fiona Simson till The Guardian.

Källor: NY Timesuniversitetet i Melbourne och The Guardian

Mer att läsa