Gå till innehållet

Värmerekord på Grönland

I veckan slogs ett nytt värmerekord på Grönland. Det uppmättes nästan 20 grader och i samband med det smälte så mycket is på ett enda dygn att det skulle kunna täcka hela Sverige i nästan 2 cm vatten.

Enligt danska myndigheter har Grönland förlorat 100 miljarder ton is sedan i början av juni i år. Isen smälter och rinner ut i haven och bidrar där till havsnivåhöjningen.

– Det är en mycket hög smältnivå och det kommer förmodligen att förändra Grönlands yta eftersom det kommer att vara en mycket stark drivkraft för en framtida accelererad smältning och därmed även en havsnivåhöjning, säger Marco Tedesco, glaciärexpert på Columbia Universitet och adjungerad forskare vid Nasa, till The Guardian.

Han berättar också att det ligger ett högtryck över Grönland som håller kvar den varmare luften – ett fenomen som blir allt vanligare. I takt med att snön försvinner från Grönland ökar också avsmältningen ytterligare.

Om Grönlands glaciärer helt smälter skulle havsnivån världen över höjas hela 7 meter. Bara några meters höjning skulle översvämma städer som i dagsläget är hem åt hundratals miljoner människor. Det kommer inte ske de närmaste 100 åren, men issmältningen går oroväckande snabbt. Under 2020 förlorade Grönland rekordmycket is och det smälter 6 gånger snabbare än på 70-talet.

Källa: The Guardian

Mer att läsa