Gå till innehållet

Värmeböljan i Europa torkade ut stora delar av Rhen och dödade tusentals fiskar

Torka. Foto: Erik Hansson

Den extrema värmen i norra och centrala Europa har slagit hårt mot vattendragen. Floden Rhen i Tyskland och Schweiz torkade ut helt och tusentals fiskar dog på flera håll i Europa.

Tyskland har aldrig upplevt en varmare period med mindre regn mellan april och juli. Det har slagit hårt mot vattendragen i landet och Rhenfloden har exceptionellt låg vattennivå med fyra grader varmare vatten än normalt. Enligt Metro har “enorma delar torkat ut helt och ser nu ut som en sandig och stenig öken” och situationen har varit svår i många små och medelstora vattendrag runt om i Europa.

LÄS ÄVEN: • Hettan och klimatförändringar slår hårt mot jordmånen

I den del av Rhen som flyter genom Schweiz har den höga vattentemperaturen lett till att tusentals fiskar dött och utbredd fiskdöd har även drabbat Hamburg och Storbritannien. I Essex, Norfolk och Suffolk har över 6000 fiskar dött av värmeböljan.

LÄS ÄVEN: • Se satellitbilderna över torkan i Sverige

Även Sveriges vattendrag har drabbats hårt av torkan. Flera vattendrag i Halland är helt torrlagda och fisken dör i torkan. Samtidigt rapporteras det om extremt lite vatten i skånska sjöar och vattendrag. Situationen liknas vid en naturkatastrof av länsstyrelsens vatteninspektör.

Källor: Metro och BBC

Mer att läsa