Gå till innehållet

Varmare klimat tvingar Sveriges älgar norrut

Älgar. Foto: Erik Hansson

Älgar. Foto: Erik Hansson

Älgar i södra Sverige är det djur som påverkas mest av de varmare temperaturerna. De riskerar att drabbas av värmestress och kan komma att fly längre norrut.

Eftersom älgen inte svettas som vi gör måste den ägna tid åt att reglera kroppstemperaturen med hjälp av att exempelvis bada. Enligt Göran Ericsson, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet kommer älgstammen i söder flytta norrut om det fortsätter bli varmare och enligt SMHI kommer Sverige få en snabbare temperaturökning än många andra länder.

– Det man kan göra i Sydsverige är att bevara skogen. Skogen är en källa till skydd för älgarna när det blir för varmt. Vi kanske kan vänta oss mindre storlek på älgarna, med kalvar som är duktiga på att anpassa sig, säger Göran Ericsson till Kvällsposten.

Att djur klimatanpassar sig genom att bli mindre har även iakttagits hos getter i Alperna.

Älgstammen påverkas också av försämrad födotillgång, delvis på grund av konkurrens från andra djur. Med mindre föda blir älgarnas di mindre näringsrik och därmed minskar också älgkalvarnas möjlighet att överleva. Det är en av teorierna bakom den utbredda älgdöden på Öland.

Källa: Kvällsposten

Mer att läsa