Gå till innehållet

Världsrekord: 1,5 miljoner volontärer planterade över 66 miljoner träd

Träd i Madhya Pradesh i Indien. Foto: Jagat Singh, CC BY 3.0.

På bara tolv timmar planterade ungefär 1,5 miljoner volontärer över 66 miljoner träd i Indien. Det är nytt världsrekord. Förutom att slå rekord har projektet ett allvarligt syfte i ett land som har allt mindre skog.

Projektet genomfördes i söndags nära floden Narmada i delstaten Madhya Pradesh. Med 66 miljoner planterade träd, av 20 olika arter, på tolv timmar slogs därmed det tidigare rekordet från 2016 med över 50 miljoner träd på en dag, också det från Indien.

Rekorden, som övervakades av Guiness World Records, är bara några av flera massiva trädplanteringar som sker i landet just nu. I juni sattes tio miljoner träd i delstaten Kerala och senare i år ska det planteras 40 miljoner träd i Maharashtra, som en del av den landsomfattande kampanjen för att återskapa landets skogar, som avverkats i högt tempo.

Indien lovade under Paris-klimatmötet att öka sin skogsareal med 95 miljoner hektar till år 2030.

– Världen talar om global uppvärmning och klimatförändringar, men Madhya Pradesh har vidtagit konkreta åtgärder för att göra något åt det. Genom att plantera träd hjälper vi inte bara Madhya Pradesh utan hela världen, sa Shirvraj Singh Chouhan, delstatens guvenör, som kallade insatsen en “historisk dag”.

Enligt WWF står skogsskövlingen för 15 procent av världens koldioxidutsläpp.

Källor: ABC, WWF och Climate Action Programme

Mer att läsa