Gå till innehållet

Världens största marina reservat bildat

Korallrev. Foto: Fascinating Universe via Wikimedia

Korallrev. Foto: Fascinating Universe via Wikimedia

Skapandet av världens största sammanhängande marina naturreservat utannonserades i veckan. Storbritannien har avsatt 830 000 kvadratkilometer av viktig havsmiljö vid Pitcairnöarna i Stilla Havet till reservatet som nu skyddas från fiske och gruvverksamhet.

Världshaven står inför allt större utmaningar i takt med att en industriell revolution nu står inför dörren som riskerar att utarma de marina naturresurserna i högt tempo. Därför är marina naturreservat, som det USA:s president Barack Obama lät bilda hösten 2014 och det som nu Storbritanniens David Cameron utannonserat, allt viktigare.

Det nya reservatet är ungefär två gånger så stort som Sverige och ligger runt de avlägsna Pitcairnöarna i Stilla Havet. Enligt Enric Sala, som utforskat området för National Geographics räkning, är vattnet i området bland det renaste och mest orörda i världen. Troligen rymmer korallreven i det relativt outforskade området “hundratals” arter som ännu inte upptäckts, enligt Enric Sala. Dessutom finns det flera endemiska fiskar och fåglar på Pitcairnöarna som inte återfinns någon annanstans.

Det enda som får förekomma i det nya reservatet är traditionellt fiske av den 60 personer stora lokalbefolkningen.

Storbritannien kan nu skryta med att 30 procent av landets vatten nu är skyddade. Det är den högsta siffran i världen och kan jämföras med Sveriges 6,3 procent eller att enbart en procent av jordens vatten är skyddade i reservat som förbjuder fiske.

Mer att läsa