Gå till innehållet

Världens största marina naturreservat bildat efter flera års förhandlingar

Antarktisk vikval. Foto: Anne-Line Brink via Flickr https://www.flickr.com/photos/anneline/

Antarktisk vikval – en av arterna som kommer gynnas av det stora reservatet. Foto: Anne-Line Brink via Flickr

Till slut kom de 24 länderna och EU överens. Nu ska världens största marina reservat skapas i Rosshavet i Antarktis. I området kommer kommersiellt fiske och gruvverksamhet vara förbjudet i 35 år framåt.

I det 1,55 miljoner kvadratkilometer stora området lever över 14 000 djurarter och bland annat 38 procent av världens adéliepingviner, 30 procent av alla antarktiskpetreller och ungefär 6 procent av jordens population av antarktiska vikvalar. Dessutom lever här stora mängder krill, vilket är en viktig föda för valar och sälar.

LÄS ÄVEN: • Därför är det så viktigt att skydda Antarktis hav

På senare år har krill börjat fiskas i allt högre utsträckning för att bli föda åt odlade laxar i bland annat Norge. Norge var också tidigare emot ett reservat, enligt SVT, men har nu ändrat sig. Även Ryssland och Kina var svårövertalade, men gav till slut med sig.

För att reservatet skulle bildas fick länderna gå med på en kompromiss där vissa zoner tillåter “vetenskapligt fiske” efter krill och fisken tandnoting.

– Jag är helt överlycklig, sa Lewis Pugh, som utsetts till havens beskyddare av FN och som drivit frågan i flera år. För mig representerar det här ett första steg, jag vill se en serie marina skyddsområden runt kontinenten som jag känner så mycket för. För mig är det här en fråga om rättvisa – rättvisa mellan generationer. Det verkar vara något fundamentalt fel med oss som förstör våra hav så att ingenting återstår till våra barn och barnbarn.

Källor: BBC och SVT

 

Mer att läsa