Gå till innehållet

Världens största åttaarmade bläckfisk är minst två arter enligt ny studie

Åttaarmad bläckfisk. Foto: Bachrach44 – Enteroctopus dofleini in aquarium crop.jpg, CC0 (redigerad).

Världens största åttaarmade bläckfisk består egentligen av minst två arter. Det anser ny forskning som publicerats i American Malacological Bulletin.

Den “nyupptäckta” arten, som skiljer sig både till utseende och i DNA-tester upptäcktes i Prince Harry Sound i södra Alaska. Arten har inget vetenskapligt eller svenskt namn ännu, men det engelska namnet “frilled giant pacific octupus” kan översättas till ungefär “veckad Stilla havs-jättebläckfisk”. Namnet har arten fått på grund av ett veck som löper längs med kroppen.

LÄS ÄVEN: • Bläckfiskar talar med färger

Forskare har länge misstänkt att de åttaarmade bläckfiskarna i Stilla havet är ett samlingsnamn och att de egentligen kan röra sig om fler än en art. Redan 2012 hittade forskare tecken på att det fanns en population i området som särskiljer sig från andra arter i släktet Enteroctopus.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm med enorm spridning: Bläckfisk som attackerar krabba

De flesta individer i släktet blir drygt 4 meter långa och väger 15 kg, men enligt Guiness rekordbok finns det exemplar som vägt 136 kg och en längd på nästan 10 meter. De åttaarmade bläckfiskarna i Stilla havet kan komma upp i hastigheter upp till 40 km/h och äter räkor, krabbor, kräftor och fiskar, men det har även dokumenterats att de kan ta måsfåglar från vattenytan.

Källor: Earther och Mongabay

Läs mer

Mer att läsa