Gå till innehållet

Världens största bi återupptäckt efter nästan 40 år

Wallace’s giant bee med ett vanligt honungsbi för jämförelse. Megachile pluto är världens största bi. Foto: Clay Bolt

Honorna hos biet, som heter Wallace’s giant bee (Megachile pluto), blir ungefär fyra gånger större än ett vanligt honungsbi, men har trots sin storlek inte rapporterats på 38 år. Under en expedition på den indonesiska ön Moluccas hittades dock nyligen ett levande exemplar.

Expeditionen var en del av Global Wildlife Conservations initiativ The Search for Lost Species (sökandet efter försvunna arter). Målet med initiativet är att försöka hitta och skydda arter som inte setts i det vilda på årtionden. Av en lista på 1200 arter har 25 valts ut som teamet hoppas kunna återupptäcka. Jättebiet i Indonesien blev den tredje arten på listan som hittats, efter sköldpaddan Fernandina Galápagos Tortoise och salamandern Jackson’s Climbing Salamander.

Att inte världens största bi rapporterats på 38 år är inte helt konstigt. Det lever ett ganska undanskymt liv i stora termitstackar där det använder sina stora käkar för att bygga bon av kåda.

Entomologen och biexperten Eli Wyman med det första återfyndet av Wallace’s giant bee (Megachile pluto) på de indonesiska öarna i norra Moluccas. Foto: Clay Bolt.

– Det var fullkomligt hissnande att se ”den flygande bulldoggen” som vi inte ens var säkra på existerade längre och att ha bevis framför oss att den fortfarande existerar i det vilda. Att faktiskt få se hur vacker och stor arten är i verkligheten, att få höra ljudet av dess enorma vingar när den flög förbi mitt huvud, var bara fantastiskt. Min dröm är nu att använda återupptäckten för att göra biet till en symbol för bevarandearbetet i den här delen av Indonesien och till en stolthet för lokalbefolkningen, säger Clay Bolt, naturhistoriker och naturfotograf i ett pressmeddelande från Global Wildlife Conservation.

Arten upptäcktes 1858 av den brittiske upptäcktsresande Russel Wallace, men har varit relativt okänd sedan dess och hittades faktiskt inte igen förrän 1981 när entomologen Adam Messer hittade flera individer på tre olika indonesiska öar. Han kunde då även iaktta biets beteende. Sedan 1981 hade ingen sett biet förrän nu i januari 2019, enligt Global Wildlife Conservation.

Naturfotografen Clay Bolt fotograferar Wallace-biet i dess bo. Foto: Simon Robson

Nu oroar sig upptäckarna för biets framtid eftersom regnskogarna de lever i hotas av omfattande avverkning för att skapa mer jordbruksmark. Mellan 2001 och 2017 förlorade Indonesien hela 15 procent av sina skogar. För närvarande finns det inte heller några lagar som skyddar biet, men samtal har inletts med lokala organisation och Global Wildlife Conservation hoppas att den nya uppmärksamheten ska ge Wallace-biet större chans att överleva och att skogarna den lever i ska skyddas.

Källa: Global Wildlife Conservation

Mer att läsa