Gå till innehållet

Världens rikaste 10% står för nästan hälften av koldioxidutsläppen

utslapp-pikettyEn person i Västeuropa orsakar i snitt utsläpp på 13 ton koldioxid per år medan befolkningen i vissa fattiga länder släpper ut så lite som 0,1 ton per år. Det ska jämföras med de den rikaste procenten i USA som släppter ut i snitt 318 ton koldioxid årligen. Globalt sett står tio procent av jordens befolkning för hela 45 procent av världens sammanlagda utsläpp enligt en ny studie av ekonomerna Thomas Piketty och Lucas Chancel.

Enligt Thomas Piketty och Lucas Chancel är jordens koldioxidutsläpp tydligt kopplade till inkomster. Den rikaste tiondelen av världen står för 45 procent av världens totala utsläpp medan den de 50 fattigaste procenten bara orsakar 13 procent av utsläppen. I snitt ligger en person på jorden bakom utsläpp på mellan 6 och 7 ton koldioxid per år med sin konsumtion, sina resor, sitt boende med mera. I Västeuropa är siffran ungefär 13 ton, men det är hos världens rikaste människor som de stora klimatbovarna hittas. Den rikaste procenten i länder som USA, Singapore, Kanada och Saudiarabien släpper alla ut över 200 ton per år.

För att lösa problemet föreslår Piketty och Chancel att det är de rikaste människorna som insatserna bör rikta in sig på. En global koldioxidskatt för antingen alla utsläpp utöver genomsnittet på sex ton koldioxid per år eller enbart för de 10 procent som bidrar mest till utsläppen skulle enligt ekonomerna kunna samlas i en klimatfond. Om betalningarna till fonden skulle anpassas till de faktiska utsläppen skulle USA betala 36 procent (skatt på alla utsläpp över värdsgenomsnittet) eller 46 procent (skatt på de rikaste tio procenten), Europa 20 eller 16 procent och Kina 15 eller 12 procent.

Även om det är rika människor som står för de största koldioxidutsläppen är det viktigt att komma ihåg att Sverige är ett värstingland i världen för jordens resurser.

Källa: Carbon and inequality: from Kyoto to Paris

Mer att läsa