Gå till innehållet

Världens mest hotade kattdjur sprider sig i Spanien

Wwf

Det finns bara mellan 150 och 200 panterlo (iberiskt lodjur) kvar i det vilda och det räknas som världens mest hotade kattdjur. I ett WWF-projekt för att rädda panterlon har nu en sändarförsedd hane kunnat följas utanför Madrid. Det är första gången på över 40 år som en panterlo vistas nära huvudstaden.

Panterlon, som kallas Kentaro, föddes i fångenskap i Portugal och har sedan frisläppningen i slutet av november rört sig 100 kilometer och passerat flera motorvägar. Nu verkar han ha hittat sitt område i närheten av Madrid. Det är första gången på över 40 år som panterlo finns i området.

Samtidigt som Kentaro släpptes även sju andra panterlo, men de har valt att stanna i det kuperade landskapet vid Toledo. Målet med projektet, som leds av Världsnaturfonden, är att etablera en population i just Toledo som ska bestå av minst fem honor som förökar sig. Det beräknas ge en population på mellan 30 och 40 individer i området till 2017 och därmed en något större chans för den hotade arten att överleva.

Källa: El Pais

Mer att läsa