Gå till innehållet

Världens enda bergspapegoja allt närmre utrotning

Kea i Nya Zeeland. Foto: Erik Hansson

Kea i Nya Zeeland. Foto: Erik Hansson

Det finns nu bara någonstans mellan 1000 och 5000 individer kvar av världens enda bergspapegoja – kea. Fågel, som lever i bergen i Nya Zeeland, står inför en mängd olika hot och nu ska en organisation försöka kartlägga den karismatiska och nyfikna arten.

Turister i Nya Zeeland som åker i bergen på södra ön kan ha turen att träffa på en flock kea. De söker sig gärna till turister från vilka de vet att de ofta får mat eller kan hitta rester, ungefär som lavskrikor i Sverige. Fåglarna är dock också ökända för att pilla på allt i sin väg och kan bland annat öppna ryggsäckar eller slita lister från bilar i sin nyfikna jakt på föda.

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=fBdvRCkCNfo”]
Klicka här om du inte kan se filmen här ovan.

Det beräknas nu bara finnas mellan 1000 och 5000 bergspapegojor kvar och antalet minskar. Enligt nya studier dör två av tre ungar innan de blir flygfärdiga och hoten är många. Eftersom arten häckar på marken och människan förde med sig landlevande rovdjur när de kom till Nya Zeeland, plundras deras bon av framför allt mårddjur. Regeringen har också erkänt att det gift man använt för att försöka döda rovdjuren också dödat en del kea. Det är fortfarande oklart om giftet i ett större perspektiv har hjälpt eller stjälpt fågeln.

Läs även: Nya Zeeland ska vara fritt från rovdjur år 2050

Ett annat stort problem är blyförgiftning när fåglarna får i sig bly från gamla byggnader i bergen.

Kean ses också av fårägare som ett skadedjur och påstods under lång tid attackera får i bergen. Fårägare fick därför tillåtelse att från 1850-talet och framåt döda över 150 000 keor. Det var först 1992 som en filmare lyckades fånga det som fårägare länge påstått – att keor faktiskt attackerar får under natten. De sätter sig på dem och pickar i det levande fåret (se film på beteendet här). Möjligen skulle det beteendet ske i mindre utsträckning om det inte vore för att fåren konkurrerar med kean om den vegetariska födan på bergen. När maten tar slut tvingas keaor söka alternativ föda.

I dagsläget är det inte tillåtet att döda keor, men en viss tjuvjakt förekommer.

Nu samlar The Kea Conservation Trust in pengar för att skapa en mobilapp som folk kan använda för att rapportera keor. Det skulle ge värdefull information om fåglarnas beteende och utbredning, men också få fler människor att engagera sig i den sällsamma fågelns överlevnad.

Källa: BBC, NZGeo och The Guardian

Mer att läsa