Gå till innehållet

Världens äldsta fågelmor slår eget rekord – ruvar igen

Wisdom med sitt ägg, december 2018. Foto: Madalyn Riley/USFWS Volunteer

Wisdom – världens mest kända laysanalbatross – fortsätter slå sitt eget rekord som äldsta ruvande fågeln i världen. Minst 69 år gammal har hon nu setts ruva ett ägg. Hon ringmärktes för första gången som vuxen samma år som Ingemar Stenmark föddes – 1956. 

Wisdom har sedan 2006 återvänt till samma plats på Midway-öarna varje år under senhösten tillsammans med sin partner Akeakamai. De turas om att ruva ägget medan den andra föräldern letar föda till havs. Sammanlagt beräknas Wisdom ha lagt mellan 30 och 36 ägg i sitt liv.

90 procent av sin tid flyger Wisdom och Akeakamai till havs för att söka föda i form av bland annat bläckfiskar och fiskägg, men de återvänder varje år till platsen där hon föddes.

Wisdom skulle kunna vara ännu äldre än 69 år. 1956 var första året hon ringmärktes och då sågs hon även häcka. Eftersom laysanalbatrosser inte börjar häcka förrän vid fem års ålder så är hon minst 69 år och eftersom de kläcks tidigt på året så kan Wisdom inom ungefär en månad både fylla 70 år och slå sitt eget rekord som världens äldsta kända fågelmor.

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden.

LÄS ÄVEN:
• Svårräknade albatrosser inventeras från rymden

Källa: Pacific Islands FWS

Mer att läsa