Gå till innehållet

Världens äldsta fågel har återvänt hem

Albatrossen Wisdoms partner och ungen Kükiri. Foto: USFWS via Flickr 

Laysanalbatrossen som är världskänd under namnet Wisdom är tillbaka – minst 67 år gammal har hon återigen anlänt till Midwayöarna och ruvar nu på ett ägg. Hon blev rekordgammal mor så sent som i början av 2017.

Wisdom upptäcktes i laysanalbatrosskolonin på Midwayöarna tidigare i december efter att ha flugit tusentals kilometer på världens hav sedan hon blev världens äldsta fågelmor i början av året. Med tanke på att hon nu ruvar på ett nytt ägg verkar hon kunna slå sitt eget rekord 2018.

LÄS ÄVEN: • Naturfilm: Dansande laysanalbatrosser

– Ett albatrossägg är viktigt för världens albatrosspopulation. Om man tänker på att albatrosser inte lägger ägg varje år och att de bara föder upp en unge åt gången så är varje ägg av stor vikt göt att kolonin ska överleva, säger Bob Peyton, projektledare för Midwayreservatet vid U.S. Fish and Wildlife Service.

Redan 1956 ringmärktes Wisdom för första gången. Samma år konstaterades hon häcka och eftersom laysanalbatrosser inte börjar häcka förrän vid fem års ålder är hon alltså minst 67 år idag.

LÄS ÄVEN: • Klimatförändringar kan drabba albatrosser tidigare än man trott

19 av världens 21 albatrossarter hotas av utrotning. Bland annat på grund av människans fiskemetoder som lurar fåglarna att krokas fast och drunkna, men också på grund av invasiva arter som råttor och kaniner som hotar albatrossernas häckningsområden. Utrotande av råttor för att gynna övrigt djurliv har vi skrivit om förr på Natursidan.se.

På Midwayöarna lever över tre miljoner havsfåglar och världens största albatrosskoloni. Här lever också över 70 procent av världens laysanalbatrosser.

Se fler bilder på Wisdom här.

Källa: USFWS Pacific

Mer att läsa