Gå till innehållet

Vargstammen och tjuvjakten ökar

På vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland som pågår i veckan diskuteras bland annat vargarnas bevarandestatus. Enligt vargforskaren Olof Liberg på Skandulv Grimsö är tjuvjakten det enskilt största hotet mot vargstammen och det finns tecken på att den ökar.

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

– Vargarna lever i monogama par hela livet ut, mitt primära intryck av årets situation är att jag har aldrig sett en så stor andel av vargparen som har omsatts, det vill säga att en eller båda vargarna i ett visst revir är nya från förra året. Den mest sannolika orsaken till det är att de tidigare vargarna är döda, i många fall vet vi inte vad som har hänt, men den mest sannolika orsaken är illegal jakt, säger Olof Liberg till Mittnytt.

Trots tjuvjakten verkar den svenska vargstammen fortsätta att växa. Enligt nya siffror, som presenterades av Viltskadecenter på vargsymposiet, finns det troligen fler än 400 vargar i Sverige idag och stammen är väldigt tät i Värmland och Närke.

Det har konstaterats 41 familjegrupper i Skandinavien varav 38 finns i Sverige. Dessutom finns 18 revirmarkerande par utan valpar, sex ensamma stationära vargar och tio revir där situationen ännu är oklar. Sammanlagt kan det röra sig om uppemot 70 familjegrupper/par. Det bör enligt Linn Svensson vid Viltskadecenter betyda att det finns över 400 vargar i landet idag även om hon anser att det är för tidigt att spekulera i det exakta antalet.

Källor: SVT och DT

Mer att läsa