Gå till innehållet

Vargjakten överklagad

Idag lämnade Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen in en överklagan till Förvaltningsrätten mot Naturvårdsverkets beslut om licensjakt på 30 vargar i Dalarnas, Värmlands och Örebro län.

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Varg i Dalarna. Foto: Marie Gillander

Föreningarna menar att Naturvårdsverkets beslut går EU och att “motivationen för licensjakten är ytterst svag”.

– Vargjakten har ifrågasatts av EU-kommissionen eller stoppats av domstol i Sverige, och gång efter gång har forskare pekat på att fler vargar behövs om stammen ska överleva på sikt. Ändå envisas regeringen med att återigen försöka driva igenom en fjärde licensjakt, som i förlängningen syftar till ohållbart låga nivåer på vargstammen. Det ger oss inget annat val är att åter överklaga frågan i svensk domstol, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

– Lagstiftningen ställer höga krav för licensjakt och vi förstår inte vilket stort problem som jakten ska lösa. Det totala antalet vargangrepp på fårbesättningar 2012 var i Örebro län sju, i Dalarna två och i Värmland tre. I flera av de revir som nu pekats ut för jakt har det inte skett några angrepp alls under 2013. Därmed saknas den grund för licensjakt som Naturvårdsverket tycks uppge i beslutet, och när förebyggande åtgärder inte räcker är ju en väl motiverad skyddsjakt det mest ändamålsenliga instrumentet, säger Ann Dahlerus, generalsekreterare på Rovdjursföreningen.

Källa: Pressmeddelande

Mer att läsa