Gå till innehållet

Vargforskare sågar underlaget för svensk licensjakt

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson

Varg i hägn. Foto: Frida Hermansson

I en artikel i tidningen Nature går vargforskaren Guillaume Chapron till hårt angrepp mot licensjakten och den svenska vargpolitiken. Han är extra kritisk eftersom han anser att den förra alliansregeringen felaktigt lutades sig på hans forskning för att bedöma att licensjakten behövs.

Guillaume Chapron är vargforskare vid Grimsö Viltforskningsstation som hör till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och det här är inte första gången han kritiserar Sveriges rovdjurspolitik för att vara ovetenskaplig. Det gjorde han även i tidsskriften Science 2013.

I den senaste artikeln i Nature menar han att “missbruket av vargforskning av svenska politiker borde vara en varningsklocka för alla forskare inom biologisk mångfald”. Guillaume Chapron menar att hans forskning, som beställts av vår förra högerregeringen, använts för att berättiga licensjakt, något som han själv starkt motsätter sig och varit tydlig med i sin rapport.

Enligt Guillaume Chapron har alliansregeringens slutsats att licensjakt är en bra metod för att bli av med genetiskt svaga individer i den kraftigt inavlade svenska vargstammen inget stöd inom forskning. Det enda som hjälper är att flytta in vargar med nya gener.

– Det är rent nonsens att döda djur för att minska inavel. Skulle vi göra på samma sätt om det hade handlat om hackspettar? Självklart inte. Folk skulle tro att du var galen, säger Guillaume Chapron till DN.

Guillaume Chapron menar att den svenska vargpolitiken medvetet använt forskningsresultat på ett felaktigt sätt och det gäller till exempel termen “gynnsam bevarandestatus” som är baserat på hans forskning. Men det handlar egentligen om det minimala antalet vargar för att stammen ska överleva.

– Sverige ignorerar fullständigt EU:s art- och habitatdirektiv. Om Sverige kommer undan med detta är risken stor att andra länder följer efter. Det skulle vara en svart dag för den biologiska mångfalden i Europa, säger Guillaume Chapron.

Olof Liberg, före detta koordinator för den skandinaviska vargforskningen anser dock att Guillaume Chapron övertolkar betydelsen av studien som han deltog i.
– Han glömmer också de framgångar vi haft när det gäller den svenska vargstammen. Det är dessutom ett faktum att begreppet gynnsam bevarandestatus aldrig blivit exakt definierat, säger Olof Liberg till Aftonbladet.

Källor: Nature, Aftonbladet och DN

Mer att läsa