Gå till innehållet

Vargflock i Danmark för första gången sedan 1813

Vargar. Foto: Cecilia Rudengren 

En ung hona har förflyttat sig 50 mil genom Tyskland till Danmark och nu kan vårt grannland få en vargföryngring för första gången sedan 1813, då vargen utrotades i landet.

I Danmark har det sedan 2012 funnits varghanar och i höstas kunde för första gången ett par filmas. Honan i paret visade sig, efter DNA-analys av spillning, härstamma från ett område 25 mil söder om Berlin. Hon lämnade platsen våren 2016 och påbörjade då sin vandring norrut.

Tidningen Svensk Jakt spekulerar i att vargen rört sig “i en märkligt rak linje”, men enligt forskaren Guillaume Chapron vid SLU är det helt normalt beteende. Enligt honom kan en varg röra sig fem mil på ett dygn och vandringar på 100 mil har registrerats.

Nu förväntar sig danska forskare att vargarna kommer få valpar antingen i år eller nästa år.

– Folk blev väldigt överraskade när vargar först dök upp i Danmark, men de rör sig över stora sträckor och är lika anpassningsbara till kulturlandskap som rävar. Det enda problemet historiskt är att vi dödat dem, säger Peter Sunde, chefsforskare vid Århus universitet.

I dagsläget växer Tysklands vargpopulation med 25-30 procent per år och unga vargar sprider sig över Europa. Efter århundraden av förföljelse har nu vargflockar återetablerat sig i Danmark och Frankrike och enskilda vargar har setts i Nederländerna och Luxemburg.

Källa: The Guardian

Mer att läsa