Gå till innehållet

Vargen sprider sig i Tyskland, folk positiva

Vargen är på stark frammarsch i Tyskland. För 15 år sedan var det ingen som trodde fårbonden Frank Neuman när några av hans får blivit dödade av en varg, men idag är vargen etablerad i landet. 2013 fanns 29 revir, vilket troligen motsvarar ett par hundra individer.

Vargar i hägn. Foto: Marie Mattsson

Vargar i hägn. Foto: Marie Mattsson

För att skydda får och boskap finns det i Tyskland generösa bidrag att söka för vakthundar och stängsel. Frank Neuman har sedan det första angreppet skaffat två vakthundar i varje fårhage – en lösning som enligt honom fungerar.

– Vargens expansion har varit förvånansvärt snabb. I början hände ingenting, vi hade en flock i ungefär fem år. Sedan två, sedan tre. Efter det var det en riktigt snabb ökning, säger Ilka Reinhardt, som är vargforskare på Lupus Institute i Spreewitz, till SVT.

De tyska vargarna kommer från alperna i söder och Polen i öster och har visat sig klara av att leva i den något annorlunda miljön. Bland vindkraftverk, brunkolsgruvor, vägar, åkrar och människor håller sig vargarna gömda under dagen och jagar under natten. Forskare har kommit fram till att det teoretiskt finns plats för hela 400 vargrevir i Tyskland och spridningen kommer enligt forskarna säkerligen att fortsätta.

– Jämfört med andra länder är konflikterna här måttliga. I allmänhet är folk positiva till att vargen kommer tillbaka, säger Ilka Reinhardt.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.
Fler nyheter om vargar.

Källa: SVT

Mer att läsa